Pogačice, Foto: Baka

recept

TRADICIONALNO MAĐARSKO PECIVO - LUKINE POGAČICE: Lako se sprmaju i NEODOLJIVO su UKUSNE, postoji i JAKO VEROVANJE

Tradicionalne mađarske pogačice podsećaju na našu česnicu, samo što ih oni prave za dan Svetog Luke.

Objavljeno: 13.12.2023. 19:51h

Lukine pogačice su tradicionalno mađarsko pecivo koje Mađari spremaju na dan Svetog Luke koji se kod njih obeležava 13. decembra. U nekoliko pogačica se sakriva novčić, a ako ga izvučete cele godine ćete sreće sa novcem.

Naučite kako se spremaju preukusne mađarske pogačice koje se posipaju sirom, a koje možete da služite kao grickalicu kada vam dođu gosti, ali odlične su i za doručak ili večeru.

foto: Baka

Sastojci:

650 g brašna

250 g margarina ili putera

1 kašika soli

25 g kvasca

1 kašičica šećera

200 g kisele pavlake

100 ml mleka

1 jaje

1 žumance

tvrdi sir

novčić

foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

Recept za Lukine pogačice sa sirom - luce pogacsa:

Zagrejte mleko, pa dodajte mrvljeni kvasac i šećer. Promšajte i ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta. Za to vreme u posudi pomešajte brašno, so i puter i lepo sjedinite. Sipajte aktivirani kvasac, pa dodajte pavlaku i jaje.

Umesite testo, pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe u frižideru nekih 2 sata. Na svakih pola sata izvadite i premesite, pa vratite u frižider. Razvucite testo na debljinu prsta, pa napravite šaru nožem, tako što ćete ga zaseći u obliku kockica. Okruglom čašom vadite oblike, pa u nekoliko sakrijte novčić koji ste dobro očistili.

Poređajte na pleh obložen pek papirom i premažite žumancetom i pospite rendanim sirom. Pecite pogačice u zagrejanoj rerni na 210°C oko 20-30 minuta.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa)