Preliveni kolač sa grizom, Foto: Printscreen/youtube/Emily's Kitchen

UUH, KAKV UKUS!

PRELIVENI POSTAN KOLAČ NA VODI ZA SVAČIJI DŽEP: Tako sočan da ćete ga praviti i kad prođe post - starinski recept

Uživajte u slatkim stvarima i za vreme posta na vodi

Objavljeno: 08.12.2023. 22:09h

Nema bolje poslastice za vreme posta na vodi od kolača sa grizom. Prilično je izdašan i sočan, tako da ćete ovaj recept često praviti.

Nema te osobe kojoj se nije svideo! Obavezno probajte i recept za manastirski kolač na vodi.

Sastojci

Testo:

4 šoljice (od 80 ml) griza

4 šoljice brašna

5 šoljica vode

2 šoljice kisele vode

2 šoljice šećera

1 kesica vanilinog šećera

1 kesica praška za pecivo

100 g mlevenog lešnika

100 g suvog grožđa

Sirup:

6 šoljica šećera

5 šoljica negaziranog, soka od pomorandže

Priprema

Testo: U dublju, odgovarajuću, posudu staviti griz, brašno, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer, pa promešati. Dodati mlevene lešnike i suvo grožđe (koje je prethodno 15-ak minuta bilo preliveno vrelom vodom, pa ga ocediti) i sve sastojke sjediniti. Pomešati običnu vodu i kiselu vodu, pa preliti preko suvih sastojaka.

Smutiti smesu za korufoto: Printscreen/youtube/Emily's Kitchen

Dobro promešati, da bi se smesa sjedinila. Pleh (vel. 34x20cm) obložiti pek papirom, pa sipati testo.

Sipati smesu u plehfoto: Printscreen/youtube/Emily's Kitchen

Poravnati i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Čačkalicom probati da li je kolač ispečen. Ispečeni kolač izvaditi i ostaviti da se prohladi.

Gotov kolačfoto: Printscreen/youtube/Emily's Kitchen

Sirup: Šećer i sok od pomorandže staviti na šporet, da provri. Kada sirup provri skloniti ga sa šporeta.

Preliti sirupfoto: Printscreen/youtube/Emily's Kitchen

Prohlađeni kolač prevrnuti na veći pleh, skloniti pek papir, pa vratiti u pleh gde se peklo testo i iseći ga na kocke, pa ga preliti sa, vrelim, sirupom. Ostaviti da se dobro ohladi i da, kolač, upije sirup, pa poslužiti. Verujte, uopšte nemate osećaj da jedete posni kolač na vodi, koliko je dobar.

BONUS VIDEO

(Espreso/recepti.com/Verica Nikolić)