Kolač, Foto: Privatna arhiva

PRIJATNO

OVAJ POSNI KOLAČ JE ZBOG 1 SASTOJKA BOLJI OD SVAKOG SLEDEĆEG: Srbi se utrkuju za njega, žele ga i oni koji NE POSTE

Preliti ga prohlađenim sirupom. Kad upije služiti

Objavljeno: 08.12.2023. 09:18h > 09:20h

Baka Jelena Petrović dala nam je recept za jedan od najlepših posnih kolača. Potrebno je:

400 gr brašna

100 gr ml, oraha

100 gr ml. smokve

100 gr šećera

korica narandže

100 gr ml oraha

1 kašićice sode bikarbone

1 kašićica praška za peciva

50 ml ulja

Preliv

200 gr secera

1 pomorandza po zelji i limun

200 ml vode

1 vanilin secer

Priprema

FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva

U vanglu dodati brašno prosejano sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom, dodati orahe, korica narandže, jabuke rendane sa šećerom, smokve sok ulje i sve dobro izjednačliti.

Sipati u podmazan peh izravnati.

Peći na 200 stepeni 1 sat , posle pola sata smanjiti na 180 sterpeni

U šerpicu staviti šećer i kriške naradnže ili limuna. Neka vri par minuta, Kočac prohlađen iseci pa ga prohladđen iseci na kocke.

Preliti ga prohlađenim sirupom. Kad upije služiti.

(Espreso)