Medenjaci, Foto: Youtube/Emilina Kuhinja(Printscreen)

tako ukusni i čarobni

RECEPT ZA POSNE MEDENJAKE KAKVE SU NAM BAKE PRAVILE: Očaraće vas mirisom koji budi nostalgiju - savršena poslastica

Medenjaci su jedan od omiljenih slatkiša kako dece, tako i odraslih

Objavljeno: 20.11.2023. 22:22h

Svojim mirisom vraćaju nas u detinjstvo i bezbrižne dane. Iako su mnogi navikli na ove kupovne slatkiše, oni koji su napravljeni u kućnoj režiji su mnogo zdraviji. Za one koji vole posnu hranu, odličan su izbor da se zaslade nakon ručka. Evo recept kako da ih napravite.

Sastojci:

2 kašike meda

5 kašika šećera

100 ml ulja

100 ml vode

350-400 g brašna

kašičica cimeta

1/2 kašičice praška za pecivo

1/2 sode bikarbone

Medenjacifoto: Printscreen/youtube/ Recepti iz moje kuhinje

Priprema:

U šerpu sipati vodu, ulje, šećer i med i staviti na vatru da se zagreje. Kad se zagreje dodati brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i cimet i sve dobro izmešati. Nakon toga ostaviti testo da se malo ohladi, procenićete po gustini kada je dovoljno.

foto: Printscreen/youtube/Emily's Kitchen

Obložite prethodno pleh papirom za pečenje pa smesu za medenjake vaditi kašikom i stavljati na pek papir. Sami odredite veličinu medenjaka jer oni svakako narastu tokom pečenja. Staviti na pečenje u rernu koju smo prethodno zagrejali na 180' oko 10 minuta i peći dok ne dobiju lepu boju. Izvaditi ih iz rerne kad su gotovi, a kad se prohlade služiti ih.

Medenjacifoto: Printscreen/Youtube/Jaja i kobaja

Ukoliko želite deblje i veće medenjake slobodno dodajte više brašna ili prohladite testo pa onda rukama oblikujte loptice. U medenjake možete dodati sitno seckane orahe ili lešnike, a ko voli cimet može ih posuti od gore njime.

BONUS VIDEO

(Espreso/srecna.republika)