ZBOG OVAKVIH MEDENJAKA ĆE VAM KOMŠIJE KUCATI NA VRATA: Zamirisaće cela zgrada, recept za koji se svi OTIMAJU
Medenjaci, Foto: Printscreen/Youtube/Jaja i kobaja

Omiljena poslastica!

ZBOG OVAKVIH MEDENJAKA ĆE VAM KOMŠIJE KUCATI NA VRATA: Zamirisaće cela zgrada, recept za koji se svi OTIMAJU

Najsočniji medenjaci su nezaobilazni slatkiš za praznike.

Objavljeno: 13:22h

Medenjaci su kolač idealan za svaku priliku, jednostavni i brzi za pripremu.

Ukoliko ste tražili savršen recept za medenjake na internetu, primetili ste da su svi recepti vrlo slični sa minimalnim izmenama. U nastavku teksta možete naći domaći recept za najukusnije medenjake.

Sastojci Za Sočne Medenjake

  • 2 žumanceta
  • 350 grama brašna
  • 150 grama margarina
  • 100 grama belog kristal šećera
  • 2 supene kašike domaćeg meda
  • 2 kafene kašičice mešavine začina za medenjake (mi koristimo Kotányi začin za medenjake)
  • malo sode bikarbone
  • nekoliko kapi limuna

Kada ste nabavili sve potrebne sastojke, možete početi sa pripremom!

Brašno
foto: Profimedia

Priprema

Stavite margarin i šećer u manju šerpicu i otopite ih na blagoj vatri. Kada je šećer potpuno istopljen, dodajte med.

Kada se smesa malo ohladila (ne previše da se potpuno zgusnula), dodajte mešavinu začina za medenjake. Ako je nemate, možete je sami napraviti tako što će te dodati cimet, mleveni karanfilić i mleveni đumbir. Možete dodati i kakao, ukoliko volite njegovu aromu.

U čašicu za rakiju dodajte sode bikarbone, tek na vrh kašičice ili noža, i iscedite nekoliko kapi limuna u čašicu da zapeni.

U dublju posudu dodajte prethodno spremljenu smesu sa medom u koju ste dodali sodu bikarbonu i limun. Zatim dodati žumanca i postepeno dodavati brašno mešajući varjačom ili mikserom. Testo treba da bude glatko i mekano ali da se ne lepi za prste. Ukoliko Vam se testo lepi, dodajte još malo brašna, vodite računa da ne bude previše jer će medenjaci onda biti tvrdi. Ako Vam se čini da je testo previše meko, ne brinite, posle hlađenja u frižideru će se stvrdnuti.

Umešano testo oblikujte u loptu, zavijte streč folijom, pa stavite u frižider da se hladi 30 minuta. Nemojte duže od toga ostavljati testo u frižideru jer će se previše ohladiti i biće Vam teže da ga razvijete.

Kada izvadite testo iz frižidera, razvijte ga oklagijom na debljinu od oko 5 mm. Obratite pažnju da je testo svuda iste debljine kako bi dobili jednake medenjake.

Kiflice, Testo, Vlaške kiflice
foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

Razvučeno testo na tanke listove položite na dasku, tepsiju ili drugu ravnu površinu i obmotajte ga providnom folijom. Slobodno možete ređati listove jedne na druge, jer je svaki list u foliji i neće se zalepiti. Testo bi trebalo da stoji najmanje 6 sati u frižideru, ali je svakako najbolje da prenoći. Ovako pripremljeno testo može da stoji nekoliko dana u frižideru ako Vam nije potrebno odmah.

Sutradan spremite modlice koje želite za Vaše medenjake, zagrejte rernu na 180 ℃ i izvadite testo. Na ovaj način medenjaci će zadržati željeni oblik i biće ravni, što nam je veoma bitno za dalje ukrašavanje rojal masom. Pecite ih u rerni koju ste prethodno zagrejali (nekih 10 minuta) na 180 ℃. Medenjaci se brzo peku, pa ih povremeno proveravajte kako Vam slatki kolačići ne bi pregoreli.

Kada se medenjaci ohlade, spremni su za najlepši i najkreativniji deo, ukrašavanje! Budite maštoviti i podarite slatkim medenjacima vesele i zanimljive ukrase u vidu boja, perlica i drugih jestivih ukrasa!

Mi pogotovo uživamo u ukrašavanju uskršnjih medenjaka i u ukrašavanju kreativnih novogodišnjih medenjaka, ali Vam nije potreban nikakav specijalni povod da bi napravili ove ukrašene poslastice – dekorišite ih kako se Vama sviđa i uživajte u njihovom neodoljivom ukusu sa Vama dragim osobama!

02:42

OD ŠIPURKA KUVAMO DŽEM, A OVAJ BANAĆANIN GA IZVOZI ZA LEK: Uložio 1500 evra po hektaru, posle samo 4 godine sve mu se isplatilo

(Espreso/Medenjaci.rs/Biljana Rakic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.