Šljivopita, Foto: Printscreen/youtube/kuhaj i peci

uuuh, kakav ukus!

BOSANSKI RECEPT ZA PITU OD ŠLJIVA ZALUDEO JE SVE DOMAĆICE: Poslastica bez kora, jaja i mešanja - svima uspe iz prve

Iako je starinski, ovaj recept je istovremeno i ultra-moderan jer ne sadrži kore a tokom pripreme isprlja se samo jedna posuda

Objavljeno: 10.11.2023. 18:42h

Ovo je starinski bosanski recept za pitu od šljiva, ali slobodno se može reći i da je ovo savremena verzija. Pravi se bez kora – što je u skladu sa savremenim trendovima izbegavanja ugljenih hidrata, a uz sve to je i veoma jednostavna za pripremu, što je u ovo vreme večite žurbe i nedostatka vremena, više nego poželjno. Za pravljenje šljivopite na ovaj način isprljaćete bukvalno jednu posudu, što je dodatni benefit. A najvažnije od svega je da je neverovatno ukusna i sočna i ko je jednom napravi, vraća joj se uvek, to vam garantujemo.

Pre nego što pređete na pripremu, jedna mala napomena: ukoliko ste alergični na orašaste plodove, ovaa pita je odličan i bez njih, tako da ne morate da brinete, jednostavno orahe samo preskočite tokom pripreme.

Sastojci:

  • 1 kg šljiva
  • 3 kašike žutog šećera
  • 1 kašika brašna
  • 5 kašika griza
  • 1 vanilin šećer (preporuka je za onaj dijetalni sa nula kalorija)
  • Po želji šaka seckani oraha
  • Malo putera 10-20g
Šljivopitafoto: Printscreen/youtube/kuhaj i peci

Priprema:

Operite šljive i prepolovite ih po dužini, izvadite koštice. Vatrostalnu tepsiju u kojoj ćete peći šljivopitu premažite lepo komadićem putera, zatim ravnomerno svuda pospite griz preko putera, pa onda istresite u podmazanu tepsiju prepolovljene šljive i malo ih rukom rasporedite. Preko šljiva pospite 3 kašike žutog žećera i vanil šećer, a onda preko toga pospite brašno. ravnomerno pospite. Posle brašna rasporede polutke ili krupno seckane orahe, a onda na kraju se ostatak putera iseče na manje kockice koje se pobacaju preko šljivopite. Jako je važno da baš ovim redosledom dodajte sve ove sastojke.

Pita sa šljivamafoto: Printscreen/youtube/kuhaj i peci

Nakon ovog postupka pripreme, tepsiju ubacite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite 20-25 minuta (zavisi od jačine rerne), ali znaćete da je gotovo kad osetite prijatan slatkast miris pečenih šljiva. Kad procenite da je gotovo, izvadite šljivopitu iz rerne dok još “cvrči” i ostavite je da se ohladi. Kad je ohlađena potpuno, servirajte kašikom u činije i poslužite.

BONUS VIDEO

(Espreso/krstarica)