recept
NEKI KAŽU DA JE GRČKA BAKLAVA BOLJA OD TURSKE, A EVO I ZAŠTO: Priperema je SKROZ DRUGAČIJA, domaćice isprobajte
Ukusnija zbog ovog sastojka
Baklava je godinama unazad pronašla svoje mesto na trpezama širom Srbije. Razlika između turske i grčke verzije baklave je u tome što grčka baklava koristi med, orahe i cimet, dok turska baklava koristi šećerni sirup, pistaće i limunov sok bez dodavanja začina ili drugih aroma. Koju god da odaberete, nećete pogrešiti.
Recept za tradicionalnu grčku baklavu sa orasima i medom u kojoj ćete uživati.
Sastojci:
Sastojci za fil
• 25–30 listova tankih kora • 500 g seckanih oraha (ili mešavina oraha, pistaća i badema) • 2 kašičice cimeta u prahu • 2 kašičice mlevenog karanfilića • 300 g putera, rastopljenog • neki celi karanfilić za ukras (po želji) Sastojci za sirup
• 600 g kristal šećera• 400 ml vode • 80 g meda • korica od 1 limuna ili pomorandže • 1 štapić cimeta
Priprema:
Da biste pripremili ovaj recept za grčku baklavu, započnite topljenjem putera u šerpi na laganoj vatri i pazite da ne zagori. Pomoću četkice premažite dno i stranice tepsije. Za ovaj recept za baklavu trebaće vam velika tepsija približno 40 x 30 cm. Počnite tako što ćete kore ređati na dno tepsije da biste formirali osnovu. Ređajte kore jednu po jednu, vodeći računa da svaku premažete rastopljenim puterom.
Za podlogu koristite oko 10-12 kora. U većoj posudi izmešajte seckane orahe, cimet i mleveni karanfilić. Pospite fil od oraha preko kora i nastavite da formirate vrh baklave. Fil prelijte ostatkom kora (10 kora), premažite svaku rastopljenim puterom i vrh baklave takođe premažite sa dovoljno putera. Možete dodati i deo nadeva između slojeva kora.
Stavite baklavu u frižider na 15 minuta da biste je lakše isekli. Izvadite iz frižidera i oštrim nožem isecite baklavu na komade (možete na rombove ili na kocke). Ako vam se sviđa ukus karanfilića, u sredinu svakog dela baklave stavite po jedan karanfilić i vrh poprskajte hladnom vodom. Stavite baklavu na donju rešetku u zagrejanu rernu na 150°C (da budu uključeni i gornji i donji grejači) i pecite oko sat i po do dva sata, dok svi slojevi ne postanu hrskavi i zlatni
Pripremite sirup. U malu šerpu izmešajte sve sastojke za sirup (osim meda) i prokuvajte. Kuvajte oko 2 minuta dok se šećer potpuno ne rastopi. Skinite ga sa vatre i umešajte med. Ostavite da se sirup ohladi - možete ga staviti i u frižider. Čim je baklava gotova, polako prelivajte hladni sirup preko vruće baklave, dok se potpuno ne upije, piše Grčkainfo.
Kada se baklava potpuno ohladi i upije sirup, poslužite je.
Bonus video:
(Espreso/Srećna republika)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!