TORTA ZA KOJU KAŽU DA JE ČOKOLADNA FANTAZIJA: Recept za tradicionalnu poslasticu iz AUSTRIJE stiže pravo KOD NAS
Torta, Foto: Profimedia

TOPI SE U USTIMA

TORTA ZA KOJU KAŽU DA JE ČOKOLADNA FANTAZIJA: Recept za tradicionalnu poslasticu iz AUSTRIJE stiže pravo KOD NAS

Pre serviranja, Panama tortu treba dobro da ohladite

Objavljeno:

Prave stvari nikad ne dosade. Čokoladna torta je sveveremeni slatkiš koji ima bezbroj varijacija - Saher, nugat, Prag, reform... I svaka ima neku svoju osobenost koja je razlikuje od drugih.

Torta Panama je tradicionalna, klasična torta od čokolade poreklom iz Austrije. Izmišljena je u znak sećanja na otvaranje Panamskog kanala 1914. godine, a najčešće se sastoji od badema, tamne čokolade, jaja, putera, teblanširanih i tostiranih badema.

Ona je kao polaznu tačku za inspiraciju imala panamski kolač Sopa Borracha (pijana supa) koji se sastoji od biskvita natopljenog panamskim rumom a pripremao se najčešće za praznike i svečanosti.

Torta
Tortafoto: Printscreen/Youtube/Useful and quick

Vreme pripreme:

90 minuta

Sastojci:

Za biskvit:

8 jaja

150 g šećera

50 g ćokolade

200 g badema

50 g brašna

1 kesica praška za pecivo

Za krem:

4 jaja

120 g šećera u prahu

150 g čokolade

250 g putera

2 kašike ruma

2 kesice vanilinog-šećera

Za glazuru:

150 g čokolade

100 g putera

1 kašičica ulja

I još:

2 dl mleka

2 kašike ruma

Torta
Tortafoto: Printscreen/Youtube/Useful and quick

Priprema:

1. Za biskvit umutite penasto žumanca sa šećerom. Dodajte istopljenu prohlađenu čokoladu i samlevene bademe.

2. Ubacite prosejano brašno, promešajte pa sneg od belanaca. Polako sve sjedinite.

3. Kalup prečnika 22 cm obložite pek-papirom premazanim puterom i posutim brašnom. Rasporedite smesu za biskvit i pecite oko 40 minuta na 170 stepeni.

4. Dobijeni biskvit presecite na dva mesta da dobijete 3 kore. Pomešajte mleko i rum i time natopite kore.

5. Za fill umutite jaja s obe vrste šećera i kuvajte na pari, muteći mikserom 10 minuta.

6. Ubacite izlomljenu čokoladu i kuvajte na pari još 5 minuta.

7. Krem pokrijte providnom folijom da se ne uhvati korica i ostavite da se ohladi.

8. U ohlađen fil dodajte omekšali puter sve vreme muteći. Na kraju ulijte rum.

9. Torta se ređa ovim redosledom: kora, fil, kora, fil, kora fil. Pre sklapanja svaku koru premažite rumom.

10- Za glazuru u na pari otopljen puter dodajte čokoladu i ulje i njome namažite tortu koja je stajala bar dva sata u frižideru ili preko noći.

Pre serviranja, Panama tortu treba dobro da ohladite.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.