Mekike na tanjiru, Foto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

ovo je nešto najbolje

STARINSKE MEKIKE KAKVE SE SAMO NA SELU PRAVE: Mekoćom i ukusom vraćaju u detinjstvo - najprostiji recept

Starinske mekike sa sela mekoćom i ukusom vraćaju u detinjstvo, a prave se po najprostijem receptu

Objavljeno: 08.11.2023. 19:24h

Detinjstvo svi pamtimo po ukusnim specijalitetima koja smo najviše jeli na selu.

Ukusne starinske prženice, gibanica, pita sa sirom...

I sve tako do ukusnih kolača.

Ono što svi mnogi pamte jesu mekane mekike koje su u kombinaciji sa jogurtom pun pogodak.

Sada su ispred vas prave starinske kakve samo mogu da se požele.

Jeftino, ukusno, a i super će vam doći kada nemate puno vremena za kuhinju.

Smesa za mekikefoto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

Ovo su sastojci za recept:

800 ml mlake vode (ako želite, može pola mleka, pola vode)

1 kg brašna

1 kašičica soli

sveži kvasac (kocka)

Brašnofoto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

1 jaje (može i dva ako su sitna)

I na ovu količinu brašna i tečnosti ide mala rakijska čašica rakije jer testo tako manje upija masnoću.

Priprema je tu:

Testo u činijifoto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

Brašno prosejte i posolite, napravite rupu u sredini, dodajte izmrvljeni kvacas koji ste pomešali sa malo tople vode i jaje, a zatim lagano dodajte ostatak vode ( i mleka ako ste seodlučili za tu varijantu) i mešajte varjačom. Zamesimo meko testo, ređe nego za hleb. Testo pokriti krpom i ostaviti na toplom da naraste.

Seckanje testa za mekikefoto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

Kada naraste, treba ga premesiti i izlupati varjačom, pa pustiti da još narasta. Mokrom rukom se otkida po malo testa, razvlači u mekiku.

Prženje mekikafoto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

Potrebno je dosta ulja ili masti, da mekike plivaju, zato je bolje uzeti manju šerpicu i peći po jednu ili dve istovremeno. Prže se na umerenoj temperaturi i šerpica se ne poklapa. Prijatno!

Bonus video:

(Espreso/Svetplus.com)