Svetogorska čorba u tanjiru, Foto: Printscreen/Youtube/ Coletova kuhinja

ovo je nešto najjače

STARI MONASA PRAVE SAMO OVAKVU POSNU ČORBU: Oporavlja ceo organizam - recept sa Hilandara

Stari monasi prave samo posnu svetogorsku čorbu koja oporavlja ceo organizam, a recept je sa Hilandara

Objavljeno: 06.11.2023. 17:15h > 17:36h

Božićni post samo što nam nije stigao, a sa njim i dosta različitih jela.

Ribu u tom periodu ljudi najviše jedu, kao i pikantnu riblju čorbu, salate, pite...

Iako sve to ume da dosadi i da je svima potrebno da probaju nešto novo, postoji nešto što monasi prave po receptu sa Hilandara, a to je svetogorska čorba koja će vašem organizmu prijati kao nijedno jelo do sada.

Sočna, puna povrća, a oni je obavezno spremaju po par puta nedeljno.

I sami ćete se uveriti u taj jedinstven ukus.

Sastojci za svetogorsku čorbufoto: Printscreen/Youtube/ Coletova kuhinja

Za recept je potrebno:

mirođija

glave od više vrsta morske ribe

celerov i peršunov list

5-7 glavica crnog luka

Dinstanje crnog lukafoto: Printscreen/Youtube/ Coletova kuhinja

nekoliko zrna bibera

4-5 šargarepa

so

koren celera

aleva paprika

Celer i šargarepafoto: Printscreen/Youtube/ Coletova kuhinja

Ovo je njihov način spremanja:

Riblje glave skuvati sa 2-3 glavice crnog luka, 2-3 šargarepe, korenom celera i nekoliko zrna bibera.

U drugom sudu propržiti 3-4 glavice crnog luka i dve šargarepe, isečene na kolutove.

Riba u svetogorskoj čorbifoto: Printscreen/Youtube/ Coletova kuhinja

Naliti vodom u kojoj s se kuvale glave od ribe, prethodno proceđenom.

Očistiti meso od kostiju i dodati u čorbu.

Posoliti, pobiberiti, a malo aleve paprike dodati direktno u kipuću čorbu.

Kuvanje svetogorske čorbefoto: Printscreen/Youtube/ Coletova kuhinja

Na kraju dodati testeninu, kratko kuvati i skloniti sa vatre.

Posuti seckanim lišćem celera, peršuna i mirođije.

Uživajte u ovom jelu sa Hilandara.

(Espreso/Posnajela.rs)