Posne punjene paprike sa Hilandara, Foto: Printscreen/Youtube/Lako je kuvati

ljudi, ovo je vrhunski

STARI MONASI SAMO OVAKO PRAVE PUNJENE PAPRIKE ZA VREME POSTA: Sočne i ukusne - recept direktno sa Hilandara

Monasi za vreme posta prave punjene paprike sa orasima koje su sočne i kusne po receptu sa Hilandara

Objavljeno: 03.11.2023. 07:06h

Mnogi ljudi u Srbiji se uskoro spremaju za Božićni post, a to će vam biti još lakše kada u svojim sveskama budete imali dosta zapisanih jela u kojima ćete uživati dok on traje.

Posnu sarmu svi volimo podjednako kao i mrsnu bez obzira što nema mesa jer jer bude toliko sočna i ukusna da niko ne može da je odbije.

Jedan stari specijatlitet ćete zapisati kada vidite odakle dolazi i kako se sprema.

Monasi za vreme posta prave najsočnije punjene paprike koje su toliko dobre da sigurno nestanu očas posla.

Sastojci za posne punjene paprike sa Hilandarafoto: Printscreen/Youtube/Lako je kuvati

Sledeći sastojci su vam potrebni za recept:

so, biber

6 suvih crvenih paprika

crvena mlevena paprika

3 praziluka ili jedna srednja glavica crnog luka

mešavina suvog biljnog začina

Dinstanje povrćafoto: Printscreen/Youtube/Lako je kuvati

100 g krupno mlevenih oraha

1 šoljica (za crnu kafu) pirinča

100 g pasulja tetovca

Ovo je način pripreme:

Povrće u šerpifoto: Printscreen/Youtube/Lako je kuvati

Propržiti kratko praziluk (ili sitno seckani luk) na malo ulja, a zatim dodati mlevene orahe. Pržiti sve zajedno još 2-3 minuta i zatim u to dodati opran i očišćen pirinač i pasiran skuvani pasulj.

Začini u posnim punjenim paprikamafoto: Printscreen/Youtube/Lako je kuvati

Nastaviti sa prženjem još 1 minut, pa dodati mešavinu suvog biljnog začina te posoliti i pobiberiti po ukusu. Krčkati još 2 minuta na tihoj vatri. Za to vreme ostaviti suve paprike da odstoje u toploj vodi, da bi se lakše napunile. Zatim napuniti pripremljenim filom, ali voditi računa da se ne napune do vrha.

Punjenje posnih paprikafoto: Printscreen/Youtube/Lako je kuvati

Napunjene paprike poređati u šerpu, doliti malo vode i krčkati na tihoj vatri dok pirinač ne bude skuvan. Po potrebi dolivati još vode.Nakon toga, zapeći u rerni zagrejanoj na 200°C pa pred kraj pečenja preliti uljem prethodno proprženim sa crvenom mlevenom paprikom.

Uživaćete u receptu sa Hilandara.

Bonus video:

(Espreso/Stil)