Šarena salata, Foto: Printscreen/Youtube/ Moja Kuhinja Elvira

uff, kida

DOMAĆA ŠARENA SALATA U TEGLI: Starinska zimnica - stare kuvarice je najbolje spremaju

Domaća šarena salata u tegli je starinska zimnica koju stare kuvarice najbolje spremaju

Objavljeno: 20.10.2023. 12:38h

Ako do sada niste otišli na pijac po razno povrće za zimnicu, nemojte više da čekate, nego se bacite na posao.

Paradajz sa belim lukom je pikantan i u njemu cele godine godine možete da uživate i da ga kombinujete sa čim god želite.

Osim toga, tu je naravno i kupus ribanac za najbolji podvarak, kao i ljutenica, ajvar, barena paprika...

Ono što je sada pred vama jeste domaća mešana salata kakvu samo stare kuvarice prave.

Povrće za šarenu salatufoto: Printscreen/Youtube/ Moja Kuhinja Elvira

Za recept su izdvojeni sledeći sastojci:

Sastojci

crvenih i žutih paprika 1,5 kg

svežeg kupusa 1 kg

krastavaca 1/2 kg

Povrće u činijifoto: Printscreen/Youtube/ Moja Kuhinja Elvira

šargarepe 300 gr

zelenog paradajza 300 gr

karfio 1/2 kg

crnog luka (sitnog) 10 glavica

bibera u zrnu 10

Rendanje kupusa u činijifoto: Printscreen/Youtube/ Moja Kuhinja Elvira

list celera po želji

MARINADA za 6 tegle

vode 1,2 lit.

soli 60 gr

šećera 200 gr

sirćeta 2 dl

Povrće u teglifoto: Printscreen/Youtube/ Moja Kuhinja Elvira

Kako pripremiti

Marinat je za 6 tegli od po 850 gr (ukoliko imate više ili manje tegli, srazmerno tome povećajte ili smanjite količinu marinade). Povrće očistite, operite i po želji seckajte i stavite u veći sud. Karfiol odvojite na male cvetiće. Kupus posebno narendajte pa ga dodajte seckanom povrću.

Na kraju dodajte i biber u zrnu pa sve dobro promešajte. Posebno skuvajte vodu, so, šećer i sirće pa kad provri sklonite sa vatre i prelijte preko pripremljenog povrća. Sve dobro izmešajte rukama i punite predhodno oprane i sterilisane tegle, dobro sabijajući, kako bi stalo što više povrća.

Prelivanje tegli sa povrćemfoto: Printscreen/Youtube/ Moja Kuhinja Elvira

Tegle zatvorite original poklopcem, stavite ih u veći sud naliven vodom do grlića tegli i pustite da voda provri, zatim smanjite temperaturu i kuvajte (pasterizujte) još desetak minuta (voda ne sme da ključa za to vreme).

Nakon tog vremena sklonite sa vatre i ostavite da se tegle u vodi ohlade.

Ohlađene tegle obrišite i ostavite sa ostalom zimnicom do upotrebe.

Uživajte cele godine i ukusnoj šarenoj salati.

Bonus video:

(Espreso/Recepti.Žena.Blic.rs)