Kupus ribanac u buretu, Foto: Printscreen/Youtube/ Lekovite Biljke

stara dobra zimnica

KUPUS RIBANAC U BURETU: Najjednostavniji recept - stare majke ga samo tako kisele

Kupus ribanac u buretu po najjednostavnijem receptu baš onako kako ga naše stare majke kisele

Objavljeno: 17.10.2023. 13:32h

Svaka žena ima svoje načine za pripremu zimnice po kojima je prave iz godine u godinu.

Većinom su u pitanju recepti koje su nasledile od svojih baka i majki, pre svega kiseljenje kupusa, a onda i ovaj kupus ribanac.

Sprema se na najjednostaviji mogući način, a to ćete videti i sami u ovoj pripremi.

Glavice kupusa u kartonskoj kutijifoto: Printscreen/Youtube/ Lekovite Biljke

Sastojci koji s potrebni za ovaj recept su:

1/4 vinobrana

15 kg kupusa

Rendanje kupusafoto: Printscreen/Youtube/ Lekovite Biljke

400 g soli

Ovo je priprema:

Kupus očistite od spoljnih listova, pa ga izrendajte. Bure od 10 l dobro očistite, pa poređajte sloj rendanog svežeg kupusa.

Posolite, pa dobro pritisnite rukama, sve dok ne zapeni. Na isti način poređajte preostali kupus i so u bure. Pokrijte bure čistom krpom, pa zatvorite i preko stavite kamen koji ste dobro oprali.

Seckanje kupusafoto: Printscreen/Youtube/ Lekovite Biljke

Kako biste napravili ribanac, ostavite da se kupus ukiseli, a za to je potrebno nekih dve nedelje. Zatim vinobran pomešajte sa vodom, pa sipajte u bure sa kupusom i ponovo zatvorite, pa stavite na hladno mesto.

Tokom mirovanja, bar jednom nedeljno proveravati da li kupus peni, a zatim pomoću krpe skupite nastalu penu.

Izrendan kupus u buretufoto: Printscreen/Youtube/ Lekovite Biljke

Krpu oprati i vratiti u bure. Ribanac je gotov, a od njega možete da napravite i lažne sarme.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa)