Torta srneća leđa, Foto: Printscreen/Youtube/MamaBuba

obožavana torta

U JUGOSLAVIJI JE BILO SRAMOTA DA DOMAĆICA NE ZNA RECEPT ZA OVU TORTU: Nisu mogle da se UDAJU ako je NE SPREME

Ova torta bila je popularna širom Jugoslavije

Objavljeno: 03.10.2023. 13:09h

Recept za ovu tortu morale su domaćice da znaju ako su htele da se udaju! Čuvena toprta srneća leđa bila je obožavana na svakom slavlju!

Sastojci

  • 100 g gorke čokolade za kuhanje
  • 100 g butera / margarina
  • 3 jajeta
  • malo soli
  • 75 g šećera
  • 50 g brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 100 g mljevenih badema, lješnika ili oraha
  • 8 kašika mlijeka
  • 150 g gorke čokolade za kuhanje
  • 2 kašike butera/margarina
foto: Printscreen/Youtube/MamaBuba

Priprema

  1. Čokoladu iseckati i na pari istopiti sa buterom. Ohladiti.
  2. 3 belanceta sa veoma malo (prstohvat) soli umutiti u cvršt sneg.
  3. 3 žumanca izmiksati kremasto sa šećerom. Dodati čoko-buter masu i sve zajedno izmešati.
  4. Pomešati brašno i prašak za pecivo i naizmenično dodavati u prethodno dobijeni sastavak: brašno, bademe i mleko.
  5. Sve lagano izmešati i dodati sneg od belanaca.
  6. Sve dobro sjediniti kašikom i nasuti u buterom/margarinom podmazan i pobrašnjen kalup. Peći u zagrejanoj rerni na 175 C oko 35 - 40 minuta. (zavisi od šporeta) Ohladiti i izvaditi iz kalupa. Proveriti čačkalicom da li je kolač pečen.
  7. Glazura: 150 g gorke čokolade istopiti sa buterom, na pari, dobro izmešati i premazati hladan kolač.
  8. Ukrasiti po želji.

Bonus video: Torta Hram Svetog Save na slavlju

(Espreso/Recepti.com)