OVA TORTA JE NASTALA U PARAĆINU I POSLASTIČARI TVRDE DA JE NAJBOLJA KOJU IMAMO: Pola Srba je PRAVI, POLA JE JEDE
Vasina torta, Foto: Printscreen/youtube/Arijeva kuhinja

paŽnja

OVA TORTA JE NASTALA U PARAĆINU I POSLASTIČARI TVRDE DA JE NAJBOLJA KOJU IMAMO: Pola Srba je PRAVI, POLA JE JEDE

Kada se srećna porodica vratila u Paraćin, zahvalna tašta je svom zetu u čast pripremila novu poslasticu, koja je dobila ime po njemu – Vasina torta.

Objavljeno:

Nema ko nije čuo za Vasinu tortu, jednu od najpopularnijih torti kod Srba.

Međutim, da li znate koja priča stoji iza nje?

Ako ne, u nastavku vam otkrivamo.

Vasina torta potiče iz Paraćina, a napravila je jedna gospođa i domaćica u znak zahvalnosti svom zetu Vasi, koji je spasio njenu ćerku jedinicu Jelenu.

Jelena je bila veoma nežna i krhka i teško je podnosila trudnoću. Doktor je upozorio porodicu i Vasu da postoji mogućnost da ni Jelena ni dete neće preživeti porođaj. Gospodin Vasa nije hteo da se pomiri sa tom neizvesnošću, sakupio je sav novac koji je imao i odveo svoju mladu ženu u Beč. Tamo je pronašao najpoznatijeg ginekologa koji je porodio njegovu suprugu i uspeo da spase i majku i dete.

Kada se srećna porodica vratila u Paraćin, zahvalna tašta je svom zetu u čast pripremila novu poslasticu, koja je dobila ime po njemu – Vasina torta.

Potrebno je:

Vasina torta
foto: Printscreen/youtube/Arijevakuhinja

Za koru:

- 6 jaja

- 6 kašika šečera

- 6 kašika mlevenih oraha

- 2 kašike brašna

- 2 pomorandže

Za fil:

- 4 žumanceta

- 4 kašike šečera

- 300 g mlevenih oraha

- 50 ml mleka

- 200 g maslaca

- 5 rebara čokolade za kuvanje

- 1 pomorandža

ZA PREMAZIVANJE:

- 4 belanca ili 2 kesice šlaga

Priprema:

Penasto umutite žumanca sa šećerom i postepeno dodajte brašno i mlevene orahe. Odvojeno ulupajte belanca i umešajte ih, kašiku po kašiku, u masu od žumanaca. Sipajte u podmazan i pobrašnjen kalup i pecite 20 minuta na 200 stepeni. Toplu koru zalijte isceđenim sokom od pomorandže.

Za fil prokuvajte mleko sa šećerom i maslacem, pa kada se maslac i šećer otope, dodajte mlevene orahe i kuvajte nekoliko minuta neprekidno mešajući. Sklonite s vatre i ostavite da se prohladi. Odvojeno umutite žumanca, dodajte im istopljenu čokoladu i sok od pomorandže, pa sjedinite s masom od oraha. Filom premažite patišpanj, preko stavite kuvani šam od belanaca ili, ako više volite, šlag.

00:36

Torta na 6 spratova, Vanja Mijatović i Aleksandar uživaju na proslavi

(Espreso/Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.