Turšija u tegli za zimnicu, Foto: Printscreen/Youtube/ Emiramis kuhinja

samo domaće

STARE BUGARKE SPREMAJU NAJSOČNIJU ZIMNICU: Hladno kuvana turšija - recept koji prenose sa kolena na koleno

Hladno kuvana turšija po receptu starih Bugarki je recept koje one prenose sa kolena na koleno, a ujedno i najukusnija zimnica

Objavljeno: 20.09.2023. 18:09h

Mi smo narod koji voli da isprobava razne specijalitete iz drugih zemalja, a tako nam ni zimnica ne promiče.

Naša tradicionalna je nezamenljiva - kiseli kupus, kupus ribanac, turšija i mnoge druge.

Ono što će vas iznenenaditi jeste zimnica Bugara.

Sada ćete videti kako Bugarske domaćice spremaju turšiju.

Njihova je drugačija od naše, a baš jer je nešto drugačije će vam se svideti.

foto: Printscreen/Youtube/ Emiramis kuhinja

Hladno kuvana turšija po receptu starih bugarskih domaćica je pravo otkrovenje i one su po tome izuzetno poznate.

Potrebni sastojci su sledeći:

1 kilogram zelene izbušene paprike

2 veze celera

2 glavice belog luka

5 kilograma crvene izbušene paprike

foto: Printscreen/Youtube/ Emiramis kuhinja

2 kilograma šargarepe

5 kilograma kupusa

500 grama šećera

200 mililitara ulja

500 mililitara vinskog sirćeta

foto: Printscreen/Youtube/ Emiramis kuhinja

2 pakovanja bibera u zrnu

300 grama soli

NAČIN PRIPREME

Svo očišćeno povrće se isecka u dubokom loncu.

U posebnoj posudi pomešajte sirće, ulje, so i šećer, dovedite smesu do kuvanja.

Povrće prelijte marinadom, dodajte biber u zrnu.

foto: Printscreen/Youtube/ Emiramis kuhinja

Sve se promeša i ostavi da odstoji 20-24 sata.

Seosku turšiju sipajte u tegle i kuvajte 5 minuta za sterilizaciju.

Od navedenih količina dobije se 15-16 tegli od 800 g hladno kuvane turšije.

Bonus video:

(Espreso/Bonapeti.rs)