Slatka pita sa grožđem, Foto: Printscreen YouTube/Bakina Vanglica

obožavaćete je

RECEPT ZA OVU POSLASTICU DOLAZI PRAVO IZ ISTOČNE SRBIJE: Evo kako se u TIMOČKOJ KRAJNI pravi pita sa GROŽĐEM

Ispratite recept i pripremite sočnu i nezaboravnu poslasticu

Objavljeno: 15.09.2023. 17:51h

Iskoristite sezonu grožđa na najbolji način i napravite ovu ukusnu pitu.

Potrebno je:

500 g tankih kora za pitu

500 g crnog grožđa bez semenki

foto: Printscreen YouTube/Bakina Vanglica

100 g prezli

100 g mlevenih oraha

1 kašičica cimeta

150 g šećera

3 dl vode Priprema:

Zagrejte rernu na 200°C. Uzmite 4 kore, poprskajte svaku sa malo ulja i poređajte jednu preko druge. Zrna grožđa pomešajte sa orasima, prezlama, cimetom i šećerom.

foto: Printscreen YouTube/Bakina Vanglica

Na jedan kraj naređanih kora rasporedite malo nadeva, pa uvijte u rolat. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Najbolje je odmah na početku da prebrojite kore i na osnovu toga podelite nadev. Rolate stavite u pleh podmazan uljem. Zatim rolate pre pečenja premažite četkicom sa malo ulja i vode, pa stavite u zagrejanu rernu.

Pecite oko 40-tak minuta, dok lepo ne porumeni. Pečenu pitu po vađenju malo poprskajte vodom, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi. Pre služenja, isecite na željene parčiće i pospite šećerom u prahu.

Majke i snajke

(Espreso/Anđela Milojković)