Sir, Foto: RINA

MORATE ZNATI

7 KORAKA ZA PRAVLJENJE DOMAĆEG SIRA U STANU: Nemojte da vas TRUJU, budite SIGURNI da jedete KVALITETNO

Evo kako da napravite domaći sir u stanu

Objavljeno: 22.08.2023. 13:26h

Recept za tradicionalni domaći sir:

Sastojci:

  • 4 litre svežeg punomasnog mleka
  • 1 supena kašika sirišta
  • so

Priprema:

1. Naš je savet da sir počnete da pravite u večernjim satima. Baš tako su radile i naše bake, pa verovatno da je tako i najpraktičnije, ali naravno da nije obavezno.

2. Mleko malo zagrejte u loncu, tek toliko da bude mlako, pa mu dodajte sirište i promešajte. Lonac poklopite i ostavite da odstoji preko noći, tako će se sir praviti dok vi spavate.

3. Ujutru kada se probudite mleko će biti usireno, potrebno je samo da ga procedite kroz gazu i pazite da sav gust sadržaj ostane u gazi. Krajeve gaze vežite i okačite da se dobro iscedi sva surutka. Za kačenje koristite drveni štap koji je duži od širine posude u kojoj će se sir cediti, da može da se položi na gornje ivice posude (kao što je na slici). Za to vam komotno može poslužiti isti lonac u kojem je stajalo mleko preko noći. Surutku takodje sačuvajte.

foto: RINA

4. Ostavite sir da se tako cedi nekoliko sati, a nakon toga ga sve zajedno sa gazom prebacite u cediljku i preko njega stavite nešto teško (na primer šerpu sa vodom), da bi se još bolje ocedio. Za to će biti dovoljno još sat vremena.

5. Nakon toga, sir pažljivo izvadite iz gaze i stavite ga u dubok sud, malo širi od ukupne širine sira. Možete ga od gore još malo pritisnuti da eventualno iz njega izadje još nešto surutke, pa ga isecite na kocke srednje veličine. Nemojte na suviše male kocke da se ne bi raspadao, jer je to mladi mekani sir. Posolite sir po svom ukusu.

6. Surutku takodje posolite, prokuvajte i ostavite da se potpuno ohladi, pa njome zalijte sir. Poklopite posudu i ostavite je na sobnoj temperaturi još najmanje 12 sati. Ukoliko želite da vaš sir bude čvršći i zreliji možete ga ostaviti i duže da "previre".

7. Sir povremeno možete sasvim slobodno probati, jer to je vaša lična tvorevina, pa kada ocenite da je dostigao trdoću i ukus po vašoj meri, prebacite ga u odgovarajuću posudu u kojoj inače čuvate sir i to je dakle kraj procesa. Zalijte ga surutkom i na dalje držite u frižideru sve dok ga ne pojedete u slast.

Bonus video: Gologlavka - Zaboravljena jela Srbije

(Espreso/Poljoprivredni savetnik)