Avganistanke, Foto: Profimedia

borba žena

HRABRE ŽENE PESMOM PRKOSE TALIBANSKOJ VLADAVINI: Slika SNAŽNE BORBE potlačenih u Avganistanu (VIDEO)

Talibani su 2021. godine ponovo preuzeli vlast u Avganistanu, što je nateralo mnoge muzičare da napuste zemlju

Objavljeno: 18.08.2023. 15:51h

Avganistanske koje žive van zemlje pokrenule su talas otpora talibanskoj vladavini kroz muziku, a njihove pesme su poslednjih godinu dana sve popularnije u Avganistanu.

Talibani su 2021. godine ponovo preuzeli vlast u Avganistanu, što je nateralo mnoge muzičare da napuste zemlju. Oni sada sve više koriste muziku kao vid podrške sunarodnicima koji žive pod talibanskom vladavinom.

Ovi muzički spotovi i pesme sve su popularnije unutar Avganistana, a većina autorki su žene. Po dolasku na vlast, talibani su dodatno ograničili slobodu Avganistanaca, posebno žena.

Dve godine talibanske vlasti

Talibani su u Avganistanu obeležili drugu godišnjicu povratka na vlast nakon što su se strane snage predvođene SAD povukle posle 20 godina rata.

Talibani su ušli u glavni grad Kabul 15. avgusta 2021. godine, pošto je predsednik Ašraf Gani, koji je imao podršku SAD, pobegao, a avganistanske bezbednosne snage, postavljene uz dugogodišnju podršku Zapada, raspale su se.

Tokom druge godine vladavine, talibani su zabranili avganistanskim devojkama da pohađaju univerzitete, a takođe su ženama zabranili obavljanje najvećeg broja poslova.

FOTO: Printscreen/Twitter/@MJalal313
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Ženama je zabranjeno i da koriste usluge kozmetičkih i frizerskih salona, teretana, kao i boravak u parkovima, zbog toga što, navodno, nisu pravilno nosile hidžab ili su prekršile pravila rodne segregacije.

Ove naredbe su usledile nakon prethodne zabrane izdate u prvoj godini vladavine talibana da devojčice ne pohađaju školu posle šestog razreda.

Talibani vide svoju vladavinu Avganistanom kao neograničenu, jer crpe legitimitet iz islamskog zakona i ne planiraju da ukinu zabranu obrazovanja žena, rekao je njihov glavni portparol Zabihulah Mudžahid.

Bonus video:

(Espreso/ Agencije/ BBC na srpskom)