TALIBANI NASTAVLJAJU DA SE IŽIVLJAVAJU NAD ŽENAMA U AVGANISTANU: Nema kraja!
Talibani, Foto: Profimedia

UŽAS

TALIBANI NASTAVLJAJU DA SE IŽIVLJAVAJU NAD ŽENAMA U AVGANISTANU: Nema kraja!

Nije odmah jasno da li se naredba odnosi na sve žene ili samo na žene iz Avganistana koje rade u nevladinim organizacijama

Objavljeno:

Talibanska vlada Avganistana danas je naredila svim stranim i domaćim nevladinim organizacijama da obustave zapošljavanje žena, što je najnoviji restriktivni potez protiv prava i sloboda žena.

Naredba je stigla u pismu ministra ekonomije Karija Dina Mohameda Hanifa, u kojem se navodi da će svakoj nevladinoj organizaciji za koju se utvrdi da ne poštuje naredbu, biti oduzeta dozvola za rad u Avganistanu. Ministarstvo je saopštilo da je primilo "ozbiljne pritužbe" na žene koje rade za nevladine organizacije koje ne nose "ispravnu" maramu ili hidžab. Nije odmah jasno da li se naredba odnosi na sve žene ili samo na žene iz Avganistana koje rade u nevladinim organizacijama.

Avganistan, Avganistanke, Avganistanka
foto: Profimedia

Talibanske snage bezbednosti su danas upotrebile vodeni top da rasteraju žene u gradu Heratu na zapadu zemlje, koje protestuju zbog ovonedeljne zabrane univerzitetskog obrazovanja žena. Po rečima očevidaca, protestovalo je oko dve desetine žena uzvikujući: "Obrazovanje je naše pravo!".

Široka je međunarodna osuda zabrane studiranja, uključujući i većinskih muslimanskih zemalja.

U pakistanskom gradu Kveti desetine avganistanskih studenata-izbeglica protestovale su u subotu protiv zabrane visokog obrazovanja za žene u njihovoj domovini - Avganistanu, i zahtevale da se fakulteti smesta otvore za žene.

Žene, Hidžab, Avganistan
foto: Profimedia

Uprkos tome što su obećavali umerenije propise, uz poštovanje prava žena i manjina, talibani su uveliko primenili svoje strogo tumačenje islamskog zakona, ili šerijata, otkako su preuzeli vlast u avgustu 2021.

Zabranili su devojčicama da pohađaju srednju i srednju školu, a sada i univerzitete i zabranili ženama da se bave većinom oblasti rada i zapošljavaju se. Ženama je naređeno da u javnosti nose odeću kja ih prekirva od glave do pete i zabranjeno im je da idu u parkove i teretane.

Avganistansko društvo, iako uglavnom tradicionalno, u poslednje dve decenije vlade koju su podržavale SAD, prihvatalo je školovanje devojčica, devojaka i žena.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.