ZABRANA OBRAZOVANJA ŽENA, STROGI ZAKONI PONAŠANJA... Dve godine od prevlasti Talibana, poručili JEDNO (VIDEO)
Avganistan, Foto: Profimedia

vladavina talibana

ZABRANA OBRAZOVANJA ŽENA, STROGI ZAKONI PONAŠANJA... Dve godine od prevlasti Talibana, poručili JEDNO (VIDEO)

Talibani su ušli u glavni grad Kabul 15. avgusta 2021. godine

Objavljeno:

Talibani su u Avganistanu obeležili drugu godišnjicu povratka na vlast nakon što su se strane snage predvođene SAD povukle posle 20 godina rata.

Talibani su ušli u glavni grad Kabul 15. avgusta 2021. godine, pošto je predsednik Ašraf Gani, koji je imao podršku SAD, pobegao, a avganistanske bezbednosne snage, postavljene uz dugogodišnju podršku Zapada, raspale su se.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid saopštio je da nacija treba da "zahvali Alahu na toj velikoj pobedi".

Mudžahid je istakao da je sada u zemlji osigurana bezbednost i da islamskim sistemom upravlja jedinstveno vođstvo.

Avganistan
Avganistanfoto: Printscreen/Twittter/@kashyapvipul

U Kabulu su u utorak bilo povećane mere bezbednosti, a vojnici su pojačali provere. Nekoliko ministarstava, uključujući i ministarstvo obrazovanja, održala su proslave.

Zamenica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Amina Mohamed saopštila je da su tokom dve godine preokrenuti životi avganistanskih žena i devojaka, njihova prava i budućnost.

Iako međunarodna zajednica nije formalno priznala talibane, oni su izbegli unutrašnje podele tako što su složno stali iza svog ideološki nepokolebljivog vođe Hibatulaha Akundžade, a održali su ekonomiju, koja je u teškom stanju, delom vodeći i pregovore o investicijama sa bogatim zemljama u regionu.

Ne planiraju da ukinu zabranu obrazovanja žena

Tokom druge godine vladavine, talibani su zabranili avganistanskim devojkama da pohađaju univerzitete, a takođe su ženama zabranili obavljanje najvećeg broja poslova.

Avganistan
Avganistanfoto: Profimedia

Ženama je zabranjeno i da koriste usluge kozmetičkih i frizerskih salona, teretana, kao i boravak u parkovima, zbog toga što, navodno, nisu pravilno nosile hidžab ili su prekršile pravila rodne segregacije.

Ove naredbe su usledile nakon prethodne zabrane izdate u prvoj godini vladavine talibana da devojčice ne pohađaju školu posle šestog razreda.

Talibani vide svoju vladavinu Avganistanom kao neograničenu, jer crpe legitimitet iz islamskog zakona i ne planiraju da ukinu zabranu obrazovanja žena, rekao je njihov glavni portparol Zabihulah Mudžahid.

Avganistanke
Avganistankefoto: Profimedia

On je odbacio sva pitanja o ograničenjima za devojke i žene, rekavši da nema ništa novo da kaže o tom pitanju.

Bonus video:

04:52

DARKO OBRADOVIĆ O POVLAČENJU AMERIKANACA IZ KABULA

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.