Štrudla sa džemom, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

iz naroda

OVAJ NARODNI KOLAČ JE ZAPRAVO VRSTA SAVIJAČE: Donosimo originalni RECEPT za ŠTRUDLU sa DŽEMOM iz 1696. godine

Najukusniji i najjednostavniji narodni kolač je poreklom iz Austrije, ali veruje se da ga je tamo doneo neko drugi, evo ko je u pitanju

Objavljeno: 07.08.2023. 19:11h

Najstariji recept za štrudlu je iz 1696. godine, i veruje se da su je Turci ostavili Austrijancima pnakon poraza 1683. godie kada su počeli da se povlače.

Štrudla je narodni kolač, jednostavna vrsta savijače zapravo koja se priprema uz razvijanje testa na koje se naknadno stavlja fil. U našem slučaju štrudlu ćemo filovati džemom.

foto: Printscreen/Youtube/ Najbolji Recepti Seida

Sastojci

Nadev:

  • džem (po izboru)

Za testo:

  • 1/2 kockice svežeg kvasca (25 g)
  • 1/2 kašičice soli
  • 5 kašičice šećera
  • 500 g brašna (tip 500)
  • 250 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 2 jaja
foto: Printscreen/Youtube/ Domaći Kuhar

Za premazivanje rolata:

  • nekoliko kapi ulja
  • 1 žumance

Priprema

  1. U 250 ml mlakog mleka razmutiti kvasac i dodati mu kašiku šećera, pa ostaviti da naraste 15-ak minuta. U brašno dodati nadošli kvasac, jaja, ulje, šećer i so. Umsti glatko testo. Možete ga mešati dodacima za testo uz pomoć miksera. Sjedinjeno testo mesiti još malo na malo pobrašnjanoj podlozi.
  2. Testo podeliti na dva dela (dve jufke), prekriti krpom i ostaviti 45 minuta da naraste.
  3. Jufke istanjiti što više može, pa celu površinu testa obilno namazati džemom. Urolati i ređati u podmazan pleh. Rolate premazati žumancem u koji se stavi nekoliko kapi ulja. Peći oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni.
  4. Gotovu štrudlu vrlo malo poprskati vodom, prekriti i ostaviti da se malo ohladi. Rolate posipati prah šećerom i poslužiti tople.

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI:

(Espreso/ Recepti)