Lice, Foto: Profimedia

ŠOKANTNO

LEKARI UPOZORAVAJU NA SMRTONOSAN TIKTOK TREND KOJI SE SVE BRŽE ŠIRI: PRESTANITE da negujete kožu NA OVAJ NAČIN

Stručnjaci se plaše da bi novi trend mogao biti smrtonosan.

Objavljeno: 04.08.2023. 14:39h

Lekari upozoravaju na novi trend u nezi kože koji podrazumeva korišćenje cijanida.

Stručnjaci se plaše da bi novi trend mogao biti smrtonosan.

U jednom videu na TikToku mlada žena tvrdi da je potajno hranila svog dečka semenkama koje sadrže otrovnu hemikaliju i da je to očistilo njegove akne, piše Daily Mail.

U drugom videu, druga žena tvrdi da je njen čist ten možda rezultat toga što je kao dete pojela najmanje pet koštica kajsije.

Amigdalin, koji se prirodno nalazi u košticama kajsije, semenkama trešnje i sirovim orašastim plodovima, pretvara se u cijanid nakon konzumiranja.

foto: Profimedia

U koncetrisanim količinama napada srce, respiratorni sistem i centralni nervni sistem i može da ubije čoveka za nekoliko minuta.

Dr. Nil Patel, iz LloidsPharmaci Online Doctor, rekao je:

- Uopšteno, hrana koja sadrži cijanid ima tendenciju da ga sadrži u vrlo niskim dozama, zbog čega ne treba brinuti. Čak i sa zgnječenim ili sažvakanim semenkama, trebalo bi da pojedete barem 150 semenki odjednom da biste bili u bilo kakvoj opasnosti. Međutim, treba biti oprezan s košticama kajsije.

Evropska agencija za sigurnost hrane navodi da koštice kajsije predstavljaju rizik od trovanja cijanidom. Konzumiranje više od tri semenke odjednom može premašiti preporučen siguran nivo.

Patel je dodao:

- Ovaj bi trend mogao biti vrlo opasan. Dugotrajni simptomi trovanja cijanidom uključuju komu, visok ili nizak krvni pritisak, gubitak svesti, oštećenje pluća, pa čak i smrt.

Jedan TikTok video, koji ima više od 473.000 pregleda prikazuje ženu koja objašnjava da je svoju čistu kožu dobila zato što je kao dete jela koštice kajsije.

Međutim, ona dalje upozorava druge da sami ne isprobavaju ovaj neobičan tretman za kožu.

Ova korisnica TikToka je objavila video u kom je rekla:

- Jedan od razloga zašto je moja koža sada tako dobra leži u tome što sam stalno jela otrov kad sam bila dete.

Ona je jela minimalno pet koštica kajsija dnevno dok je kao dete živela u Kini i tek kada se vratila u SAD saznala je da su koštice kajsije otrovne.

(Espreso/Najžena.alo.rs)