OVA TRI OBLIKA SU NAJČEŠČA ZA TROVANJE HRANOM TOKOM LETA: Dobro obratite pažnju ŠTA JEDETE
Hrana, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrović

sprečite na vreme

OVA TRI OBLIKA SU NAJČEŠČA ZA TROVANJE HRANOM TOKOM LETA: Dobro obratite pažnju ŠTA JEDETE

Tokom letnjeg perioda, trovanje hranom postaje posebno aktuelna tema

Objavljeno:

Pridržavanje mera higijene, konzumiranje dobro termički obrađene hrane i pažljiv izbor namirnica su važni koraci u sprečavanju ovih oboljenja.

Tokom letnjeg perioda, trovanje hranom postaje posebno aktuelna tema. Postoje tri najčešća tipa trovanja: salmonela, stafilokoke i botulizam. Svako od ovih oboljenja nosi sa sobom ozbiljne simptome i zahteva brzu reakciju. Upoznajte se sa svakim od ovih oblika trovanja, njihovim izvorima i simptomima, ali i sa merama koje možete da preduzmete kako biste se zaštitili od njih.

Povraćanje, Mučnina
foto: Profimedia

Salmonela

Na prvom mestu najčešćih trovanja hranom tokom letnjeg perioda je već ozloglašena bakterija salmonela. Leti je aktuelna zbog povišene temperature pogodne za njeno razmnožavanje, a izvor zaraze su nedovoljno termički obrađeno meso i jaja. Inkubacija traje od 8 do 48 časova, a bolest se javlja naglo u vidu malaksalosti, bola u trbuhu, mučnine, povraćanja i dijareje (do dvadeset stolica na dan). Lekaru se treba javiti odmah zbog moguće dehidratacije, a ovo naročito važi za decu koja teže nadoknađuju izgubljenu tečnost. U cilju preventive jedite samo ono što je dobro kuvano i pečeno, izbegavajte nedovoljno termički obrađene namirnice, a voće i povrće pre upotrebe dobro operite.

Stafilokoke

Na drugom mestu je trovanje stafilokokama, a izvor bolesti je osoba koja priprema hranu ili rukuje namirnicama. Bakterija može da se nađe u siru, mleku i mesu (zabeležena su masovna trovanja burekom usled kontaminiranog sira ili mesa), zatim sladoledom (kontaminacija mleka ili jaja u prahu tokom proizvodnje ili transporta), a svako mleveno meso je takođe pogodna sredina za razmnožavanje (ćevapi često mogu da budu izvor zaraze). Inkubacija traje 2-6 sati, a simptomi se javljaju veoma brzo. Trovanje prati mučnina, nelagodnost u stomaku, nezadrživo povraćanje (sve uzete hrane, želudačnog soka i na kraju žuči), jaki grčevi i učestale stolice (10-30 dnevno). Razlika u odnosu na trovanje salmonelom je što nije praćeno temperaturom. Lekaru se javite odmah, a sir, mleko i meso kupujte samo na proverenim mestima.

Botulizam

Na trećem mestu, ali najopasniji od svih, jeste botulizam, trovanje bakterijom koja deluje na nervni sistem. Bolest se prenosi preko suhomesnatih proizvoda, mesnih i ribljih konzervi koje su zaražene bakterijom iz creva životinja prilikom klanja ili konzerviranja. Inkubacija traje 3-36 sati ili duže, a simptomi nisu karakteristični za trovanje hranom, odnosno nema nelagode u stomaku (povraćanje i proliv su retki). Javljaju se glavobolja, malaksalost i zatvor, osoba dvostruko vidi, govori šapatom, teško guta, a lučenje pljuvačke, suza i znoja je smanjeno. ODMAH se javite lekaru kako biste primili antibotulinski serum, u protivnom zbor respiratorne insuficijencije u roku od 2-4 dana nastupa smrt.

02:53

SA OVOM NAMIRNICOM NIKAKO NE PRETERUJTE! Srbi je svakodnevno konzumiraju, a nisu ni svesni kakvo TROVANJE može izazvati

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.