Dr Vojislav Perišić, Foto: Printscreen/Prva TV, Profimedia

obratite pažnju

JEDNO VOĆE KOJE SRBI OBOŽAVAJU UOPŠTE NIJE DOBRO ZA STOMAK ZBOG NADIMANJA! Dr Perišić otkrio ŠTA je LOŠE za creva

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić otkrio je šta je uzrok nadutosti u 75 odsto slučajeva.

Objavljeno: 20.07.2023. 17:19h

Danas, sve više ljudi pati od problema sa crevima, kao što su gasovi, nadimanje, poteškoće sa varenjem, nervozna creva. Nezdrav život, ishrana i manjak fizičke aktivnosti glavni su uzročnici toga. Kroz hranu najviše unosimo zdrave materije, ali i one štetne.

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić otkrio je šta je uzrok nadutosti u 75 odsto slučajeva.

- Gasovi u crevima u 75 odsto slučajeva su posledica fermentacije hrane. Fermentiraju ugljeni hidrati koji nisu skrobni, a to su neskrobni fermentabilni ugljeni hidrati, a ako se oni nedovoljno svare, onda imamo džibru u trbuhu. To ima 16 odsto ljudi - rekao je on.

Jabuka pravi veliki problem stomaku

Doktor Voja Perišić kaže da ovi problemi mogu da budu izuzetno neprijatni, ali rešenje se može kriti u izbacivanju namirnica koje najčešće prave problem.

Nerastvoriva vlakna iz jabuka onima koji pate od sindroma nadraženih creva, a koji napada više od jedne od pet žena u toku života, mogu da izazovu probleme. Spomenuta vlakna fermentiraju u gasove, koji izazivaju bolove i nadimanje.

Kako se zaštititi

foto: RINA

Izbegavajte jabuke ukoliko patite od nadimanja ili neprijatnog osećaja u crevima kome ne znate uzrok. Nemojte da jedete jabuke, ali ni bilo koje drugo voće svaki dan, jer su vašim crevima potrebne različite vrste vlakana.

Doktor Šaron Koen otkriva koje tri namirnice najviše oštećuju sluznicu creva i dovode do potencijalnih problema i bolesti. U pitanju su prerađena hrana, gluten i previše šećera!

Prerađena hrana

Prerađena hrana je podvrgnuta mnogim proizvodnim procesima kako bi se dodatno produžio rok trajanja. Zbog toga se u njoj nalaze aditivi i konzervans.

"Aditivi, konzervansi i veštački sastojci u prerađenoj hrani mogu iritirati sluznicu creva. Pored toga, obično imaju malo vlakana i mnogo nezdravih masti, što može negativno da utiče na zdravlje creva. Da biste to izbegli, odlučite se za celu, neprerađenu hranu kao što su voće, povrće, cela zrna i nemasni proteini", kaže ona.

Gluten

Trend dijete i ishrane bez glutena godinama dobija veliku popularnost. Doktorka savetuje izbacivanje žitarica iz ishrane koje sadrže gluten kao što su pšenica, ječam i raž. Ove žitarice moguda izazovu imunološku reakciju i gastrointestinalno oštećenje kod pacijenata osetljivih na gluten i celijakije. Takođe, gluten može da izazove upalu creva.

Previše šećera

foto: Profimedia

Šećer izaziva zavisnost, može vremenom da dovede do taloženja masti i rizik od dijabetesa, pa čak i do ozbiljnih zdravstvenih rizika kao što su bolesti srca. Međutim, oni su takođe opasni za sluznicu creva.

"Ishrana bogata rafinisanim šećerima i veštačkim zaslađivačima može da poremeti ravnotežu crevnih bakterija. Štetne bakterije i kvasac razmnožavaju se zahvaljujući šećeru, što može da doprinese upali creva", ističe doktorka.

Nasuprot tome, ona preporučuje zdravije zamene kao što su med, javorov sirup ili stevija u umerenim količinama.

Bonus video: Susret ukusa – hrana Centralne i Istočne Evrope i specijaliteti provincije Džeđijanga

(Espreso/NajŽena)