Salata, Foto: Printscreen YouTube/Kuhinja Valentina Mašković

prijaće vam

OVO SU 4 NAJLAKŠE LETNJE SALATE: Spremne su za 20 MINUTA, a pune su VITAMINA

Postoje četiri letnje salate koje se lako pravo, a neće vam teško pasti na stomak po visokim temperaturama

Objavljeno: 12.07.2023. 10:36h

Kako su vrućine već uveliko krenule važno je da u organizam unosite što laganiju hranu.

Postoje četiri letnje salate koje se lako pravo, a neće vam teško pasti na stomak po visokim temperaturama.

Isprobajte ih prvom prilikom.

Zdrave letnje salate od svežih namirnica za samo 20 minuta.

Šopska salata

-jedna od najpoznatijih letnjih salata bogata svežim povrćem, a brza i laka za pripremu.

Namirnice za 4 osobe:

- paradajiz 3 kom

- krastavci 2 kom

foto: Printscreen/Youtube/ Lily's kitchen. How to cook well.

- crni luk 1 manja glavica

- sir mladi ili stari beli oko 200g

- so i ulje

U ovu slaltu možete dodati svežu papriku ako volite i peršunov list.

Pripremite povrće za šopsku salatu. Luk i peršun očistite i sitno isecite, paradajiz isecite na kriške, a krastavce na kolutiće.

foto: Printscreen/Youtube/ Lily's kitchen. How to cook well.

Šopsku salatu sastavite u dubljoj činiji spojite paradajiz, krastavce i luk posolite i dodajte ulje. Promešajte salatu i ostavite je u frižideru sat vremena da se ohladi.

Pre serviranja pospite šopsku salatu izdrobljenim sirom i isečenim peršunovim listom.

Grčka salata

-sem svežeg povrća obogaćena maslinama i feta sirom.

Namirnice za 4 osobe:

- krastavci 2 kom

- paradajiz 2 kom

- paprika 1 kom

foto: Profimedia

- crni luk 1 glavica

- zelena salata pola glavice

- masline po želji

- feta sir 100g

- so, biber, maslinovo ulje

Za pripremu grčke salate feta sir isecite na kockice, prelite ga sa maslinovim uljem i sitno isečenim peršunovim listom. blago promešajte i ostavite da odstoji dok pripremite ostale sastojke.

Povrće operite, zelenu salatu isecite na komadiće veličine zalogaja, paradajiz isecite na kriške, krastavac na kolutiće, masline prepolovite a crni luk isecite sitno.

U dublju činiju spojite povrće, posolite i pobiberite po ukusu, dodajte pripremljeni feta sir i ako treba još malo maslinovog ulja. Sve blago promešajte i poslužite grčku salatu.

Mešanu salatu sa omiljenim povrćem

Namirnice za 6 osoba:

- kupus glavica

- šargarepa 4 kom

- zelena salata pola glavice

foto: Printscreen/Youtube/Mogu Ja To Sama

- so, ulje, sirće (ili limunov sok)

Za pripremu mešane salate prvo očistite i operite povrće. Zatim kupus i šargarepu narendajte, a zelenu salatu sitno isecite.

Spojite povrće za mešanu salatu u dublju činiju začinite salatu po ukusu sa soli, sirćetom (limunovim sokom) i uljem. Gotovu salatu poslužite kao prilog uz sve vrste mesa.

Vitaminska zelena salata

-salata sa jabukom, celerom i šargarepom obogaćena dresingom je odličan način da unešete dovoljno kalorija u zdravom letnjem obroku.

Namirnice za 4 osobe:

- zelena salata 1 glavica

- zelena jabuka 150g

- šargarepa 150g

foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

- celer 150g

- kisela pavlaka 150g

- majonez 50g

- so

Za pripremu zelene salate sa jabukom zelenu salatu operite, isecite na rezance i stavite u dublju posudu.

Celer, šargarepu i jabuku očistite, narendajte i dodajte u činiju sa salatom.

Pomešajte kiselu pavlaku, majonez i so, pa ovim dresingom prelite zelenu salatu sa jabukom i promešajte.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa)