Slana torta, Foto: Printscreen/Youtube/ Recepti.com

topi se u ustima

OVO JE RECEPT ZA NAJUKUSNIJU POSNU SLANU TORTU: Ubacite ovaj sastojak i biće MEKANA KAO DUŠA

Skuvati proso u vodi, uz dodatak malo soli, suvog biljnog začina i bibera, radi boljeg ukusa prosa

Objavljeno: 10.07.2023. 17:00h

U sredu proslavljamo slavu Petrovdan. Pošto se pada posno evo jednog recepta za ukusno predjelo.

Posna slana torta.

Sastojci:

Kuvanje prosa:

200 g oljuštenog prosa

5-6 dl vode za kuvanje

foto: Printscreen/Youtube/ Recepti.com

malo bibera

malo soli

malo suvog biljnog začina

Kore:

4 kom posne slane rozen korice

Nadev:

200 g margarina

200 g majoneza posnog

200 g skuvanog prosa

2 konzerve tunjevine sa meksičkom salatom

4-5 kiselih krastavčića

2-3 kašike kuvanog kukuruza šećerca

1-2 šargarepe iz turšije (ili kuvane)

foto: Printscreen/Youtube/Prakticnazena

Posipanje:

malo pizza kečapa

150 g posnog kačkavalja

Priprema:

Skuvati proso u vodi, uz dodatak malo soli, suvog biljnog začina i bibera, radi boljeg ukusa prosa.

Kad je proso kuvan, procediti ga kroz cediljku za supu i ostaviti da se dobro ocedi i potpuno ohladi, da ne bi razmekšao fil.

Umutiti penasto margarin i dodati posni majonez, tunjevinu sa meksičkom salatom, narendane kisele krastavčiće, narendanu kiselu šargarepu i oceđen proso, pa izjednačiti masu mućenjem, da se sve dobro sjedini.

foto: Printscreen YouTube/Bokina kuhinja

Četvrtinom nadeva premazati prvu slanu rozen koricu, preko nadeva narendati posni kačkavalj na krupnu stranu rendeta i nacediti pizza kečap.

Preko toga staviti drugu koricu i postupak nadevanja ponoviti, kao i za naredne dve korice.

Na gornju površinu obilno narendati posni kačkavalj na sitnu stranu rendeta.

Ostaviti da odstoji u frižideru oko 4 sata ili prenoći, kako bi se korice i nadev sjedinili.

Seći na štanglice ili kocke, poslužiti uz druga predjela ili kao samostalno predjelo.

(Espreso/Recepti)