
recept
NAPRAVITE SLAVSKO ŽITO ZA PETROVDAN: Dodajte malo OVOG SASTOJKA, to će pojačati ukus
Ovo je mera za 20 osoba
Bliži se 12. jul, a tog dana pravoslavni vernici proslavljau slavu Petrovdan. Ove godine se slava pada u sredu, što znači da je posno.
Evo recepta za slavsko žito.
Sastojci:
za 20 osoba
300 gr pšenice (žita) ''belije''

300 gr mlevenih oraha
oko 250 gr šećera
malo vanil šećera
muskatni oraščić
malo cimeta (bukvalno na vrh noža)
Priprema:

1.
Pšenicu (žito) dobro očistiti od nečistoće i isprati je pod mlazom vode. Staviti je u veći sud (jer bubri prilikom kuvanja) i ostaviti da provri. Kad provri, pustiti da vri par minuta, prosuti vodu (žito ostaje u cediljki), naliti novu, hladnu vodu i ponoviti postupak. Ostaviti da opet provri, baciti vodu, naliti opet čistu hladnu vodu i ostaviti da provri. To radim četiri puta, da bi se voda izbistrila. U toku kuvanja, neka zrna žita će se već raspuknuti, otvarati se i to je dobro, tako treba.
2.
Kad četvrti put voda uzavri, skloniti posudu sa vatre, staviti na hladno mesto, poklopiti posudu poklopcem, i na nju staviti neki stari jastuk ili ćebe. Posle par sati mirovanja, žito će biti kuvano, i većina zrna raspuknuta i prohlađena.
Žito procediti (sačuvati 2 dl tečnosti) i samleti ga (koristim multipraktik).
(Espreso/Coolinarka)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!