Pasulj u šerpi, Foto: Printscreen TikTok/exdebela

ZA RUČAK

TURSKE DOMAĆICE SAMO OVAKO SPREMAJU PASULJ: Koriste 1 CAKU kako bi bio LAGANIJI, a najviše ga JEDU LETI (RECEPT)

Imaju svoju caku kako da bude lagan, a našim domaćicama će to dobro doći po vrućinama

Objavljeno: 25.06.2023. 18:39h

Turci imaju svoj poseban recept za pasulj koji se zove Barbunya Pilaki.

Imaju svoju caku kako da bude lagan, a našim domaćicama će to dobro doći po vrućinama.

Recept će vas bukvalno oboriti sa nogu.

foto: Printscreen/Youtube/ Hearty and tasty

Ovo je veoma ukusno jelo, koje Turci rado jedu kao lagani ručak, deo meza ili prilog pečenom mesu ili ribi. Služi se na sobnoj temperaturi ili hladan, a neophodno ga je servirati sa malo soka od limuna preko i peršunom - upravo mu to daje osvežavajuć šmek.

Specijalitet Barbunya Pilaki ima bezbroj varijacija na temu, ali mi vam donosimo jedan od klasičnijih recepata.

Potrebni sastojci:

500 grama šarenog pasulja

3 šargarepe (oljuštene i isečene na kolutiće)

foto: Printscreen/Youtube/ Mama Buba

2 velika paradajza (iseckana na srednje male komade)

2 veće glavice crnog luka (oljuštene, prepolovljene i isečene na kriške)

1 zelena paprika (očišćena od semenja, isečena na štapiće)

4 čena belog luka (sitno iseckanog)

3 kašike maslinovog ulja

½ kašičice šećera

1 šolja tople vode

šaka peršuna (sitno iseckanog)

so i biber

foto: Printscreen/Youtube/ Home kitchen with Danny

kriška svežeg limuna za posluživanje

Priprema:

Potopite pasulj u vodi veče pre pripreme ovog specijaliteta. Ujutru procedite pasulj, a šerpu napunite svežom. čistom vodom, tako da bude dva do tri centimentra iznad zrna pasulja u šerpi. Kada voda proključa, temperaturu smanjite na srednju i kuvajte sve dok pasulj ne omekša, otprilike oko 30 minuta. Po potrebi dodajte vodu.

Kada se pasulj delimično skuva, prelazimo na pripremu Barbunya Pilaki!

U velikoj šerpi lagano zagrejte maslinovo ulje i dodajte iseckanu šargarepu. Ostavite da se dinsta nekoliko minuta, a potom dodajte luk i zelenu i papriku. Krčkajte sve zajedni oko pet minuta na srednjoj temperaturi, dok luk ne počne da postaje staklast.

foto: Printscreen/Youtube/ Home kitchen with Danny

Potom dodajte i paradajz, beli luk i šolju tople vode. Dodajte so i biber po ukusu, te pola kašičice šećera i sve dobro promešajte. Nakon što proključa, ostavite da se kuva još desetak minuta.

Sada ovoj smesi sa povrćem dodajte skuvan pasulj i sve dobro promeštajte. Pokrijte šerpu poklopcem, ali napola, i ostavite ovaj specijlitet da se krčka oko pola sata. Proverite da li je pasulj omekšao - ako jeste skinite ga sa vatre i ostavite da se prohladi.

Barbunya Pilaki služite na sobnoj temperaturi, a tradicionalno se servira tako što se preko iscedi limunov sok, te se pospe iseckanim peršunom.

Prijatno!

(Espreso/Žena.Blic.rs)