Situacija u Rusiji iz minuta u minut, Foto: Printscreen/Twitter/@TheInsiderPaper, AP, Printscreen/Twitter/CBKNEWS121, Printscreen/Youtube/SkyNews

DRAMATIČNO

PUTIN ZAHVALIO LUKAŠENKU NA POSREDOVANJU: Nove informacije govore da se Vagner povlači

Objavljeno: 24.06.2023. 11:53h > 23:52h
13:15h

Ruski helikopteri navodno otvorili vatru na Vagner

Helikopteri ruske vojske navodno su otvorili vatru na Vagnerov konvoj. Vojni konvoj se kretao auto-putem M4 van grada Voronježa, prenose mediji pozivajući se na Rojters.

Na snimcima koji kruže mražama vidi se uništen put. Prema fotografijama i snimcima, snage Vagnera su dobro naoružane, a imaju protivvazdušne sisteme.

Na jednom od snimaka na kom se tvrdi da ruski helikopteri ngađaju Vgnerovce, vidi se konvoj pobunjenika koji ide ka Moskvi na auto-putu M-4, ali meta bi mogao biti i samo civilni autobus.

13:12h

Putin razgovarao s sa liderima bivših sovjetskih republika

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom o stanju u Rusiji sa liderima bivših sovjetskih republika. Beloruska agencija Belta je objavila da je tamošnji predsednik Aleksandar Lukašenko razgovarali telefonom sa Putinom koji ga je obavestio o situaciji u Rusiji. RIA Novosti prenosi da je Putin razgovarao telefonom i sa predsednikom Uzbekistana Šavkatom Mirzijojevim i predsednikom Kazahstana Kasim-Žomartom Tokajevim.

12:46h

Kadirov uz Putina

Čečenski vođa Ramzan Kadirov izjavio je da su njegove trupe spremne da pomognu u gušenju pobune koju je u Rusiji pokrenuo Jevgenij Prigožin, vođa plaćenika iz "Vagnera".

Rojters prenosi da je Kadirov poručio da je za tako nešto spreman da koristi i surove metode, ako to bude neophodno.

12:45h

Rojters: Kolona vojnih vozila "Vagnera" viđena kod Voronježa

Kolona vojnih vozila "Vagnerovih" boraca prošla je pored ruskog grada Vorenježa, rekao je Rojtersu svedok.

Jedno od vozila bio je kamion s ravnom platformom koji je prevozio cisternu.

12:30h

Navodno gori skladište nafte u Voronježu

12:15h

Zelenski o pobuni "Vagnera"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, komentarišući pobunu šefa "Vagnera" izjavio je u da je "slabost Rusije očigledna".

Prema njegovim rečima, Moskva će izazvati još više "haosa" u zemlji, što budu duže ruske snage budu u Ukrajini.

"Slabost Rusije je očigledna. Puna slabost", napisao je Zelenski na Telegramu.

11:47h

Prigožin odgovorio Putinu

Jevgenij Prigožin, šef ruske privatne vojne kompanije "Vagner", u najnovijoj poruci obratio se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i poručio mu da greši što ga optužuje za izdaju. On je kazao da Vagnerovci nemaju plan da se predaju.

Jevgenij Prigožinfoto: Profimedia

- Rusi ne žele više zemlju u kojoj su korupcija, laži i birokratija. Niko se neće predati na zahtev predsednika... Ne želimo da zemlja nastavi da živi u korupciji i lažima - rekao je Prigožin.

Prigožin je prvi put direktno progovorio protiv Putina i rekao da je on "u dubokoj zabludi".

Komentarišući televizijsko obraćanje ruskog predsednika, Prigožin je u audio snimku rekao da je Putin "duboko pogrešio" kada ga je nazvao izdajnikom.

11:40h

Pogođen auto-put kojim se kreću Vagnerovci

Ukrajinske novine su objavile da su ruske vazduhoplovne snage pogodile auto-put kojim su se kretale jedinice Vagnera.

Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko na Tviteru je objavio da je jedan od Vagnerovih konvoja napadnut u regiji Voronjež.

11:10h

Geraščenko: Građanski rat je zvanično počeo

Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko na Tviteru je objavio da je jedan od Vagnerovih konvoja napadnut u regiji Voronjež.

Geraščenko je to napisao pozivajući se na informacije s Telegrama.

- Vazduhoplovstvo takođe radi. Građanski rat je zvanično počeo, kaže Geraščenko.

09:10h

 Putin se obratio naciji

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se naciji nakon što su trupe privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenija Prigožina preuzele kontrolu nad ruskim gradovima Rostov na Donu i Voronjež.

- Pokušaj da se izazove raskol u društvu je udarac u leđa - naveo je Putin i dodao da su prevelike ambicije dovele do izdaje Rusije.

08:54h

Surovikin poručio: Poslušajte Putinovu naredbu!

Jedan od najviših ruskih vojnih zapovednika, general Sergej Surovikin, pozvao je Vagnerove plaćenike da poštuju volju i naredbu predsednika Putina i vrate se u svoju bazu.

- Zajedno s vama prošli smo težak, naporan put, zajedno smo se borili, rizikovali, gubili, zajedno pobeđivali. Mi smo iste krvi, mi smo ratnici. Pozivam te da prestaneš. Neprijatelj samo čeka da se naša unutrašnja politička situacija pogorša. Ne smemo ići na ruku neprijatelju u ovom teškom trenutku za zemlju. Pre nego što bude prekasno, moramo nešto preduzeti, moramo poslušati volju i naredbu predsednika kojeg je izabrao narod, a sve probleme rešavaćemo mirnim putem - rekao je između ostalog Surovikin.

Inače, Vagnerovi borci preuzimaju kontrolu nad svim vojnim objektima u ruskom gradu Voronježu, javlja Reuters pozivajući se na ruski sigurnosni izvor. Voronjež se nalazi oko 500 kilometara južno od Moskve.

Viši pomoćnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog opisao je akcije Jevgenija Prigožina kao "antiterorističku operaciju" i rekao da "u Rusiji sve tek počinje".

- Razdor između elita je previše očit. Slaganje i pretvaranje da je sve dogovoreno neće uspeti. Neko mora izgubiti: ili Prigožin ili kolektiv koji je protiv njega. U Rusiji sve tek počinje, citirao je Reuters Mihaila Podoliaka.

Ministarstvo odbrane Rusije navelo je u saopštenju upućenom plaćenicima "Vagnera" da su "prevareni i uvučeni u zločinačku avanturu“ šefa te grupe Jevgenija Prigožina.

U saopštenju objavljenom na Telegramu, ministarstvo je pozvalo borce "Vagnera" da kontaktiraju predstavnike ministarstva, poručujući da će im bezbednost biti zagarantovana.

08:50h

Snage pod kontrolom Jevgenija Prigožina, šefa privatne vojne kompanije "Vagner", stigle su na 500 kilometara od prestonice Moskve, nakon što je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) pokrenula postupak protiv Prigožina zbog navodne pobune, saopštio Nacionalni antiteroristički komitet Rusije.

Ključni događaji:

  • vojska je na ulicama ruskih gradova
  • gradonačelnik Moskve uveo antiterorističke mere
  • Putin u obraćanju istakao da je Vagner izdao Rusiju, Prigožin poručio da se neće predati
  • Vojni helikopteri gađali konvoj Vagnerovaca
  • Prigožin tvrdi da su napadnuti topovima
Izmena: 14:57h