Natalija Stevanović, Foto: Privatna arhiva

77 NA 2407

NATALIJA JE NEDAVNO NAPUNILA 19 GODINA, A IMA SAMO 36 KILOGRAMA: Njena borba je SVAKODNEVNA, POMOZIMO!

Natalija je išla i u inostranstvo na transplantacije matičnih ćelija

Objavljeno: 28.06.2023. 20:56h

Natalija Stevanović nedavno je proslavila svoj 19. rođendan, ali ne onako kako ga slave njeni vršnjaci.

Osim svog rođendana, Natalija slavi još jedan, a obeležava ga 24. marta, na dan kad se posle saobraćajne nesreće probudila.

Natalija takođe ima cističnu fibrozu (nasledna bolest koja se karakteriše promenama na plućima i pankreasu gde se stvara sekret koji može dovesti do zapaljenja i insuficijencije oba organa) kao i neopstruktivni hidrocefalus. Leči se i od dijabetesa, celijakije i velikog broja alergija.

- Naci je hitno ugrađen VP i VA šant nakon serije epileptičnih napada, odnosno epileptičnog statusa koji se završio reanimacijom. Izašla je iz sale posle osam sati - kaže za Espreso njena mama Mirjana.

Kako dodaje, Natalija sada ima samo 36 kilograma.

FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva

Stalno novi problemi

Natalija je išla i u inostranstvo na transplantacije matičnih ćelija. Krajem prošle godine dobila je i dijagnozu cistične fibroze, retkog genetskog oboljenja koje zahvata pluća, pankreas, jetru, creva, kao i digestivni trakt. Osim toga, ima i dijabetes i celijakiju.

U martu prošle godine je Natalija takođe bila u bolnici, a nekoliko meseci ranije je bila na VMA zbog dijabetesne ketoacidoze, akutne komplikacije koja se javlja kod dijabetečara i može da bude opasna po život, i tamo su otpočeli ispitivanja za cističnu fibrozu jer je bila na respiratoru. Za dlaku je izbegla traheostomiju, hirurško otvaranje dušnika sa prednje strane, kako bi se omogućilo disanje.

foto: Privatna arhiva

Naci su potrebna sredstva za buduće transplantacije matičnih ćelija u inostranstvu, laboratorijske analize, suplemente, kontrolne preglede, tretmane u hiperbaričnoj komori, troškove prevoda medicinske dokumentacije, putne troškove i smeštaj, kao i sve terapije i lekove koji dolaze sa svakom novom dijagnozom koju dobija.

ZA NATALIJINU POBEDU! Pošaljite 77 na 2407.

Bonus video:

(Espreso)