Vasina torta, Foto: Prinstcreen

PREUKUSNO

OVA JUGOSLOVENSKA TORTA BILA JE POTPUNI HIT ŠIROM BALKANA: Domaćice su POLUDELE za ovim RECEPTOM

Vasina torta je poznata svim srpskim domaćicama i svi traže dodatno parče!

Objavljeno: 24.05.2023. 18:02h > 18:15h

Jugoslavija je ludela za ovom tortom, a ovo je recept koji će vas vratiti u detinjstvo!

Veruje se da recept za Vasinu tortu potiče iz 1908. godine i da ga je u Paraćinu napravila tašta Vase Čokrljana, koji je učinio sve što je u njegovoj moći da spase život svoje žene i njihovog nerođenog deteta.

Ovo je jedna od najpoznatijih srpskih poslastica, a pravi se tako što se kora nafiluje kremastim filom sa orasima, a onda i karamelizovanim šneom od belanaca. Priprema nije nimalo komplikovana, a ako ispratite sve korake uspeće vam iz prvog pokušaja.

Sastojci:

Za koru:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika mlevenih oraha
  • 2 kašika brašna
foto: Printscreen/youtube/Arijevakuhinja

Za fil:

  • 300 g mlevenih oraha
  • 50 ml vrelog mleka
  • 150 g prah šećera
  • 1 pomorandža
  • 5 štangli čokolade
  • 200 g putera
  • 4 žumanca
  • 4 kašike šećera

Za šne:

  • 15 kašika šećera
  • 1 šolja vode
  • 4 belanceta
foto: Printscreen/youtube/Arijeva kuhinja

Priprema:

Odvojite žumanca i belanca. Umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim u smesu postepeno dodajte žumanca i sjedinite mikserom.

U dobijenu smesu lagano umešajte prosejano brašno i orahe, pa sve lepo promešajte. Obložite kalup pek papirom i sipajte dobijenu smesu, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta. Ostavite da se ohladi, pa premažite sokom od pomorandže.

U šerpu sipajte mleko i orahe, kao i šećer u prahu. Promešajte, pa posle par minuta dodajte puter i sve dobro promešajte. Zatim dodajte čokoladu koju ste prethodno istopili, kao i rendanu koru pomorandže i sok od pomorandže. Penasto umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte u smesu od oraha. Kuvajte još par minuta, pa premažite dobijeni fil preko kore.

U šerpi pomešajte šećer i vodu, pa kada se karamelizuje sklonite sa šporeta. Umutite belanca u čvrst šne, pa postepno dodajte karamelizovani šećer. Sve vreme mešajte i premažite preko fila. Pospite mlevenim orasima ili rendanom čokoladom.

(Espreso)