RECEPT
OVA STARINSKA TORTA JE SKROZ ZABORAVLJENA, A NIJEDNO SLAVLJE NIJE MOGLO DA PROĐE BEZ NJE: Uvek je PRAVI POGODAK
Za praznike spremite dobru staru domaću tortu koja će oduševiti ukućane
Kada želimo da budemo sigurni da će se torta svideti gostima, uvek se radije okrećemo tradicionalnim , one koje još zovemo starinske. Ova torta od oraha je baš takva, po starinskom receptu i sa njom nema greške.
Potrebno:
6 jaja; 200 g šećera, 150 g oraha, 100 g brašna, 2 kašike prezli.
Za fil:
2 jaja, 200 g oraha, 200 ml mleka, 30 g brašna, 20 ml ruma, 250 maslaca, 200 šećera u prahu, 100 g seckanih oraha.
Priprema:
U posudu staviti 6 jaja, pa dodati šećer i dobro umešati mikserom. Zatim dodati orahe i brašno. Mešati dok se smesa sjedini pa peći oko 45 minuta, na temperaturi od 190 stepeni Celzijusa.
U šerpu sipamo 2/3 mleka. Odvojimo žumance i belance. U žumance dodamo brašno i ostatak mleka. Sjedinimo sve lepo, zatim sipamo u vrelo mleko u šerpi. Kada fil dobije gustoću, sklonimo ga sa ringle.
Umutimo šećer u prahu i maslac u posebnoj činiji. Dodamo mu ohlađen fil i sve mikserom sjedinimo. Dodamo rum i mlevene orahe. Mešamo dok se krem sjedini.. Ispečenu koru isečemo na dve jednake kore pa filujemo. Celu tortu premažemo filom. Tortu ukrasimo seckanim orasima.
Majke i snajke:
(Espreso/Stil)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!