Ulje u šerpi, Foto: Prihntscreen/Youtube/My kitchen Tanja

mnogo je bolje

PRAVA ZAPRŠKA ZA PASULJ SE SPREMA SAMO NA 1 NAČIN: Brašno NE POSTOJI u tome, drugačije je NEĆETE PRAVITI

Svaka ima svoj klasičan recept, ali postoji način kako da je napravite bez brašna

Objavljeno: 12.05.2023. 19:05h

Pasulj, grašak, boraniju i mnoga druga jela domaćice uglavnom spremaju sa zaprškom.

Svaka ima svoj klasičan recept, ali postoji način kako da je napravite bez brašna.

Neće vam pasti na pamet da ga stavljate više kada vidite ovaj postupak.

foto: Prihntscreen/Youtube/My kitchen Tanja

U nekim krajevima zaprška se pravi sa svinjskom mašću, u drugim sa slaninom, a u nekim u zapršci čak i nema brašna.

Klasična zaprška za pasulj

Pravi se od ulja (masti), brašna i mlevene paprike. Priprema je laka - brašno se uprži do zlatne boje, doda se paprika i polako se razredi sa malo čorbice iz lonca sa kuvanim pasuljem. Nakon toga se sve sipa u pasulj i prema želji se ostavlja još nekoliko minuta na vatri.

Zaprška sa lukom i paradajzom

foto: Bakina Kuhinja

Prvo pasulj potpuno skuvajte, a nakon toga, u drugoj posudi, upržite 1-2 sitno seckane glavice luka dok ne omekša, dodajte mleveni paradajz i mlevenu papriku. Kada voda ispari, dodajte malo brašna rastvorenog u vodi, a nakon toga oceđeni skuvani pasulj. Pržite jelo dok se ne zgusne.

Zaprška bez brašna

Popularna je u nekim kajevima severne Bugarske, a pravi se ovako - prvo se pasulj skuva, a u međuvremenu se u drugoj posudi ugreje ulje ili mast. Rešetkastom kašikom se vadi pasulj i stavlja se u ulje, a u isto vreme se lagano pritiska. Na ovaj način se prebaci kompletan pasulj. Začini se nanom, čubrom, mlevenom paprikom i tada je spreman.

(Espreso/Bonapeti.rs)