Punjene tikvice, Foto: Printsceen/Youtube/ My kitchen Tanja

UKUS DETINJSTVA

OVAKVO KUVANO JELO SE PRAVILO SAMO U JUGOSLAVIJI: Svi smo ga jeli kao DECA, ŠTEDI VAM I NOVAC

Punjene tikvice će vam biti zdrav i ukusan ručak koji možete poneti na posao i uštedeti novac

Objavljeno: 25.04.2023. 12:50h > 12:52h

Kuvana jela su uvek dobrodošla u naš dom. Umesto da dajete po 400, 500 dinara na obrok, možete pripremiti jelo za nekoliko dana u istom iznosu.

Nikome nije drago da da novac za dva punjene paprike, parče mesa i salatu ili grašak, koliko može za ceo jedan obrok. Zato vam donosimo recept za jelo koje ste sigurno jeli kao deca. Punjene tikvice će vam biti zdrav i ukusan ručak koji možete poneti na posao i uštedeti novac.

foto: Printsceen/Youtube/ My kitchen Tanja

Sastojci

Potrebno je:

  • 500 g mlevenog mesa
  • 150 g riže
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 jaje
  • 2 dl kuvanog paradajza
  • po potrebi tikvice
  • po ukusu so
  • suvi biljni začin
  • biber
  • po potrebi ulje
  • 2 kašike brašna
  • 1 puna kašičica crvene paprike
foto: Printsceen/Youtube/ My kitchen Tanja

Priprema

  1. Na malo ulja izdinstati sitno seckani crni luk, dodati mleveno meso i sve zajedno prodinstati. Prohladiti. Dodati opranu rižu, jaje, sitno seckani beli luk, so, biber i suvi biljni začin po ukusu. Sjediniti dobro.
  2. Tikvice oljuštiti, izvaditi im sredinu i puniti mlevenim mesom. Poslagati u dublju šerpu, naliti sa malo vode, dodati kuvani paradajz, pokloptiti i kuvati na laganoj vatri. Kada je gotovo, napraviti zapršku.
  3. Na ulju upržiti brašno i na kraju dodati crvenu papriku. Izmešati i sipati u šerpu s tikvicama stalno mešajući da se izbegnu grudvice. Dodati so, suvi biljni začin, malo bibera, sve po ukusu i još kratko prokrčkati. Služiti uz kuvani krompir, krompir pire ili kiselu pavlaku, po svom izboru.

Kuvar Raša otkrio recept za pet savršenih jela internacionalne kuhinje:

(Espreso/Recepti.com)