STRUČNJACI TVRDE: Ovo je ubedljvo NAJZDRAVIJE POVRĆE koje utiče na RAD CREVA
Povrće, Foto: Profimedia

STAVITE NA SPISAK

STRUČNJACI TVRDE: Ovo je ubedljvo NAJZDRAVIJE POVRĆE koje utiče na RAD CREVA

Manji unos vitamina K povezan je sa većim rizikom od preloma kostiju

Objavljeno:

Najzdravijom namirnicom za ceo organizam proglašen je ni manje ni više nego brokoli. Nije samo varka za poziranje, zapravo je tačno. On pogodno utiče na crevnu floru i jača imuni sistem, jer je, između ostalog bogat vitaminom C.

Ovo sjajno povrće povećava koncentraciju bakterija u crevima koje pomažu u jačanju imunog sistema i poboljšanju zdravlja creva.

Brokoli
foto: Printscreen/Youtube/DOORS OF HEALTH

Brokoli pripada kupusastoj porodici povrća koja obuhvata kelj i karfiol, kupus i drugi zeleniš. Bogati su vitaminima, a imaju malo kalorija.

Naučnici su otkrili da sulforafan, komponenta koja sadrži sumpor koja ovakvom povrću daje malo gorak ukus, može da inhibira enzim histon disitilas. Manji unos vitamina K povezan je sa većim rizikom od preloma kostiju. Samo jedna šolja seckanog brokolija sadrži 92 mikrograma vitamina K, mnogo više nego što je dnevna potreba našeg organizma za ovim vitaminom.

Kelj
foto: Profimedia

Konzumiranje neophodne količine vitamina K poboljšava stanje kostiju tako što pomaže apsorpciju kalcijuma i smanjuje izbacivanje kalcijuma preko urina. Brokoli doprinosi i našim dnevnim potrebama za kalcijumom jer ga u jednoj šolji ima čak 43 miligrama.

OVO JE NEMOGUĆE, OVAKO NEŠTO NIKAD NISAM VIDEO Doktor se zaprepastio kad je uporedio pacijentkinjinu sliku s rendgenskim snimkom:

00:59

OVO JE NEMOGUĆE, OVAKO NEŠTO NIKAD NISAM VIDEO Doktor se zaprepastio kad je uporedio pacijentkinjinu sliku s rendgenskim snimkom

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.