Padobranci, Foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

PREUKUSNO

OVAJ KOLAČ SE U STAROJ JUGOSLAVIJI JEO KAO BLESAV: Svi su ga imali u MALOM PRSTU, A I DANAS JE POPULARAN

Vraćamo vas u detinjstvo divnim receptom za Padobrance

Objavljeno: 24.04.2023. 15:10h

Savršena hrskavost, perfektan ukus, orašasta puslica se doslovno topi u ustima, prijatna patina me obuze u celosti, a oči vam se same zatvaraju i vraćate se u vreme stare Jugoslavije kada su vam majke i bake pravile ove preukusne kolače. Evo recepta za Padobrance, kolače koje i dan danas volimo, i rad nam je gost na slavama ali i u svakodnevnoj žudnji za slatkim.

foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Sastojci:

  • za puslice
  • 4 belanca
  • 400 g šećera
  • 4 kašike limunovog soka
  • 400 g mlevenih oraha

Za fil

  • 4 žumanca
  • 250 g šećera u prahu
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 125 g putera
  • 50 g čokolade za kuvanje
foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Postupak:

1. Uključiti rernu da se greje na 120°C. Obložiti dva pleha od rerne papirom za pečenje. Odvojiti belanca od žumanaca. 2. Belanca umutiti u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera i limunovog soka. Na kraju dodati mlevene orahe i masu sjediniti kašikom. 3. Kašičicom vaditi gomilice i ređajti na pleh ostavljajući razmak između jer će se pečenjem malo raširiti. Puslice sa orasima sušiti u rerni oko 30 minuta, a tokom sušenja nikako ne otvarajte rernu. Pečene puslice ostaviti da se ohlade u potpunosti. 4. Za fil mikserom sjediniti žumanca sa omekšalim puterom, šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajti istopljenu, mlaku čokoladu i sve sjediniti. Ostaviti fil malo da se prohladi, pa njime spajati po dve puslice.

Ovako su voditeljke Kurir televizije napravile keks kolač:

(Espreso/ Provereni recepti)