recept
DOMAĆICE, OVAKO SE PRAVI PRELIV ZA MUSAKU: Od sada ćete ga SPREMATI samo na JEDAN NAČIN, kuvarica OTKRILA TAJNU
Postoje razne vrste preliva za musaku
Za ručak svi volimo lepo da pojedemo, idealno bi bilo da se brzo sprema, ali nije svaki dan badnji dan, nekada moramo i da se poučimo. Sva sreća uz detaljan recept i pomno praćenje možete bez muke da pripremite preukusno jelo.
Ako volite klasičnu musaku, recept za preliv ćete još više obožavati, možemo slobodno reći da je dosta ukusnija na taj način.
Preliv za musaku je za nekoga najukusniji deo ovog jela. Zlatna korica, koja se stvara prilikom pečenja, nije samo lepa, nego i mnogo ukusna. Ako se pravilno napravi, preliv postaje sočan, ali je odozgo hrskav.
Postoje razne vrste preliva za musaku. Jedan od njih je tradicionalni preliv, koji se sastoji od 1 čaše kiselog mleka, 1 jajeta, 2 supene kašike brašna i prstohvat soli.
Jaje se dobro umuti, dodaje se u kiselo mleko, nakon toga se dodaje brašno i so i sve se dobro promeša, da nema grudvica. Preliv se može tako koristiti ili se može lagano zagrejati na pari, uz neprestano mešanje. Nakon toga se sipa preko musake i peče desetak minuta dok ne porumeni.
Jaje se dobro umuti, dodaje se u kiselo mleko, nakon toga se dodaje brašno i so i sve se dobro promeša, da nema grudvica. Preliv se može tako koristiti ili se može lagano zagrejati na pari, uz neprestano mešanje. Nakon toga se sipa preko musake i peče desetak minuta dok ne porumeni.
Druga varijanta preliva za musaku je korišćenje pavlake i maslaca. Preko musake se sipa debeli sloj umućene pavlake, u koju je dodato sasvim malo kiselog mleka, da bi bila tečnija. Odozgo se stavlja nekoliko parčića kravljeg maslaca i musaka se vraća u rernu.
Preliv za musaku se pravi i od pavlake sa jajetom. Pomeša se 350 ml pavlake za kuvanje sa 1 jajetom, 1 prstohvat soli i muskatni oraščić na vrh noža. Tom smesom se preliva musaka i peče u rerni dok ne porumeni.
Za preliv za musaku se koristi i bešamel sos. On se priprema od 100 g maslaca, 500 ml svežeg mleka, 2 supene kašike brašna, so, 100 ml buljona.
Brašno se przi dok ne dobije zlatnu boju, dodaje se lagano buljon i nakon toga mleko i so, sve se dobro promeša, da bi se dobila gusta homogena smesa. Sa njom se preliva musaka i peče dok ne porumeni.
Da bi preliv bio aromatičniji, dodajte omiljene začine po ukusu. Možete dodati šaku sitno iseckanih zelenih začina - mirođija, peršun, list celera. Tako će musaka biti još ukusnija.
Da kora odozgo bude još hrskavija, kada sipate preliv odozgo, rasporedite umućeno žumance, a preko njega 1-2 parčića maslaca.
Majke i snajke
(Espreso/Bonapeti.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!