Pita, Foto: Printscreen/youtube/Kuhinja Valentina Mašković

oduševićete se

OVA PITA MORA DA SE NAĐE NA VAŠOJ USKRŠNJOJ TRPEZI: Recept obara sa NOGU, ukusnija je i od GIBANICE

Domaćice ovaj recept moraju da znaju

Objavljeno: 15.04.2023. 06:35h

Bliži nam se Uskrs, a jedna pita se redovno sprema za veliki praznik.

Domaćice ovaj recept moraju da znaju.

Ukućani će vam tražiti parče više.

foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

Sastojci

Za fil:

5 jaja tvrdo kuvanih

5 struka mladog crnog luka

100 g očišćenog spanaća

2 kašike majoneza

po ukusu so

po ukusu biber

Za testo:

foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

3 jajeta

180 ml kisele pavlake

70 ml jogurta

300 g brašna

125 g griza

1 kesica praška za pecivo

1 kašika majoneza

po ukusu so

foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

po ukusu biber

Priprema

Skuvati jaja ohladiti, oljuštiti i naseći krupno. Mladi crni luk očistiti i iseći sitno. Spanać oprati i naseći. Pripremljenim sastojcima dodati majomez, so, biber i izjednačiti fil.

U odgovarajuću činiju mikserom umutiti 3 belanca pa dodati žumanca, so, majonez i biber. Postepeno dodavati brašno, griz, kiselu pavlaku, jogurt i prašak za pecivo. Kašikom izjednačiti smesu.

Dno okruglog pleha obložiti papirom za pečenje, pouljiti pa sipati 1/2 smese i lepo je razvući po plehu. Preko nje sipati pripremljen fil, pa prekriti ostatkom smese.

Pripremljenu pitu staviti u zagrejanoj rerni na 200 stepeni pa peći oko 15 minuta, smanjiti na 180 stepenii peći još 20 minuta.

Bonus video:

(Espreso/Recepti.com)