Leskovačka mućkalica, Foto: Printscreen/Youtbe/Kuhinja Valentina Mašković

prste da poližeš

OMILJENO JELO SA JUGA SRBIJE SPREMA SE SAMO NA OVAJ NAČIN: Spremite LESKOVAČKU MUĆKALICU po ORIGINALNOM RECEPTU

Naš današnji predlog za ručka je leskovačka mućkalica sa karabatakom

Objavljeno: 13.04.2023. 09:20h

Tradcionalni specijalitet sa juga Srbije je nastao potpuno spontano, a u originalnom receptu se koristi meso sa roštilja i to što više vrsta to bolje. Dobro se začini i krčka u paradajz sosu i sa pečenim paprikama

. Leskovačka mućkalica je jelo koje niko ne odbija, a priprema nije nimalo zahtevna. Naš današnji predlog za ručak je da napravite čuveni specijalitet, ali sa karabatakom. Ima manje masnoće, a tečni dim (aromatičan začin) daje poseban šmek. Uživajte!

Sastojci:

960 g karabataka (bez kostiju)

1 kašičica dimljene mlevene paprike

foto: Printscreen/Youtbe/Kuhinja Valentina Mašković

1,5 kašičica tečnog dima

oko 30 ml maslinovog ulja

220 g dimljene slanine

4 crna luka

1 glavica belog luka

1 veća crvena ljuta papričica

10 pečenih paprika iz tegle

3 suve paprike

1 konzerva seckanog pelata

foto: Printscreen/Youtbe/Kuhinja Valentina Mašković

Priprema:

Meso isecite na kockice, pa posolite i pobiberite. Ispržite u tiganju na malo ulja, a bilo bi super da imate gril tiganj. Zatim izvadite, pa pospite mlevenom paprikom i poprskajte tečnim dimom i promešajte. Vratite u tiganj na još minut, dva i opet izvadite.

U dublju šerpu sipajte seckanu slaninu i malo maslinovog ulja, pa propržite. Zatim je izvadite iz šerpe i propržite sitno seckani crni luk. Kada luk omekša dodajte sitno seckani beli luk, seckanu ljutu papričicu i iseckanu suvu papriku (koju ste prethodno držali u vodi da omekša).

foto: Printscreen/Youtbe/Kuhinja Valentina Mašković

Kada sve omekša dodajte i meso, a na kraju i seckanu pečenu papriku i pelat. Sipajte šoljicu vode i ostavite da proključa. Onda poklopite i smanjite temepraturu. Kada skroz omekša gotovo je.

Majke i snajke:

(Espreso/Stvar ukusa)