recept
LESKOVAČKA MUĆKALICA KAO IZ KAFANE: Nemojte je mešati, već radite ovo, u TOME JE CAKA (RECEPT)
Tradicionalni recept za leskovačku mućkalicu
Tradicionalno srpsko jelo sa juga - leskovačka mućkalica, specijalitet je koji mnogi naručuju u restoranima i kafanama.
Iako specijalitet iz okoline Leskovca, mućkalica je odlično spremana i u kafanama širom Srbije, upravo jer se sledi recept iz tih krajeva.
Uz malo prženog luka i paprike, po kojoj je, pored roštilja, takođe poznat ovaj kraj, napravili su leskovačku mućkalicu koja je ubrzo postala tražen specijalitet na meniju mnogih domaćih kafana i restorana.
Sastojci:
6 komada svinjskog vrata
3 glavice crnog luka
6 pečenih crvenih paprika
300 gr paradajz pelata
2 lista lorbera
malo soli i bibera
1 kašičica ljute tucane paprike
1 kašičica slatke tucane paprike
2 dl vode
malo ulja
malo peršunovog lista
Priprema:
Parčad svinjskog vrata posolite, pa ih ispecite na roštilju ili na teflonu bez masti i ulja. Luk sitno iseckajte i propržite ga na ulju, desetak minuta. Dodajte papriku, a zatim i paradajz pelat. Pržite sve zajedno dvadesetak minuta, uz povremeno dodavanje vode.
Odvojite pečeni svinjski vrat od kostiju i isecite ga na krupnije kocke, a onda ga dodajte povrću i nastavite da dinstate jelo još desetak minuta. Mućkalicu ne bi trebalo mnogo mešati, nego samo povremeno protresti šerpu.
Dodajte začine po ukusu - trebalo bi da bude ljuta, ali, ako ne volite, nemojte dodavati ljutu papriku. Papriku, ljutu i slatku, dodajte na kraju. Preručite jelo u vatrostalnu ili zemljanu posudu i zapecite u rerni još desetak minuta.
Pred služenje, mućkalicu pospite seckanim peršunovim listom.
(Espreso/ Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!