Povrće, Foto: Aleksa Petrović

pažnjaž

SVI MISLIMO DA SU ZDRAVE, A ZAPRAVO MOGU DA ŠTETE ORGANIZMU: 4 vrste namirnica koje bi MORALI DA IZBEGAVATE

Za konzumiranje sušija je neophodna postepena priprema organizma

Objavljeno: 15.03.2023. 13:31h

Mislimo da su proizvodi koji nam se plasiraju kao zdravi stvarno zdravi, a u nekim slučajevima se desi da to zapravo i nije baš tačno.

Nekad to može uicati loše na naš organizam i zato je bitno da lepo pročitamo deklaracije proizvoda koje kupujemo.

foto: Printscreen/youtube/Bokina kuhinja

Naučnici su otkrili da nedostatak važnih hranljivih sastojaka može znatno da ošteti naše zdravlje, pa tako neki proizvodi za koje mislimo da su zdravi mogu da imaju destruktivan efekat na naše telo.

Predstavljamo vam 4 namirnice koje se smatraju zdravim, a štete vašem organizmu više nego cigarete.

Kupovne žitarice

Žitarice su oduvek smatrane jednostavnim rešenjem za zdrav i hranjiv doručak. Ipak, nemaju sve vrste žitarica isti dobar efekat. Većina njih je napravljena od rafinisanih zrna.

Tokom tog procesa, žitarice gube značajnu količinu vlakana i drugih sastojaka koji vam pomažu da ostanete siti. Da ne spominjemo još i ogromnu količinu šećera koja im se dodaje kako bi imale bolji ukus i bile privlačnije deci. Povećan unos šećera može da uzrokuju dijabetes, bolesti srca i gojaznost.

Umesto žitarica, konzumirajte ovsene kaše ili integralne žitarice, koje sadrže dovoljno vlakana da vas zasite i daju vam energiju.

foto: Profimedia

Sveži voćni sokovi

Voće se smatra zdravim za našu ishranu, a sveži sokovi su jednostavan način da unesete dnevnu dozu voća. Ipak, u tekućem obliku, voće izgubi većinu svojih korisnih elemenata, poput vlakana koja igraju ključnu ulogu u sprečavanju dijabetesa, bolesti srca i gojaznosti.

Štaviše, nekontrolisano konzumiranje sokova zapravo može da dovede do pojave ovih zdravstvenih problema zbog količine šećera koju sadrže. U stvari, neki od njih imaju isto šećera koliko i limenka gaziranog pića.

Suši

Suši sam po sebi nije štetan. No, problem predstavljaju razni sastojci i aditivi koji se dodaju u njega. Mnoge rolnice danas sadrže majonez, krem sir, umake i druge sastojke koji povećavaju hranjivu vrednost sušija i čine da jedna rolnica ima kalorijsku vrednost dovoljnu za čitav dan. Kako biste izbegli problem s težinom, birajte jednostavne rolnice od lososa ili probajte sašimi.

Za konzumiranje sušija je neophodna postepena priprema organizma

foto: Profimedia

Soja

Soja može da bude štetna za vaše zdravlje, kao što je i za ekologiju. Većina soje je genetski modifikovana, što znači da je teško da ćete dobiti bilo koji od obećanih hranjivih sastojaka iz njih.

Drugi problem sa sojom je visoka koncentracija biljnih estrogena koji povećavaju njihov nivo u telu i narušavaju menstrualni ciklus. Iz istih razloga, uzimanje soje je obično povezano s povećanom aktivnošću hormona štitaste žlezde, što može dovesti do neočekivanog gubitka težine i povećanog znojenja.

U videu ispod pogledajte šta doktorka Svetlana Stanišić kaže o roku trajanja namirnica:

(Espreso/Krstarica)