Riba, Foto: Tamara Trajković

vaŽno

ZBOG OVE RIBE VAM MOŽE STRADATI JEDNJAK: Srbi je često KUPUJU, a jedna je od NAJRIZIČNIJIH ZA JELO

Progutana riblja kost može stvoriti veliku nelagodnost. Nije retkost da lekarsku pomoć zatraže oni koji su jeli ribu, da im se koščica zaglavi u grlu ili jednjaku

Objavljeno: 15.03.2023. 10:13h > 10:16h

Mnogi ljudi vole ribu, ali je nerado jedu, i to najčešće zbog iritantnih koščica za koje se ponekad čini da ih je nemoguće izvaditi.

Košljoribe zvane i koštunjače ili koštane ribe su taksonomska grupa riba koje imaju kosti, za razliku od hrskavičavih koje imaju skelet od hrskavice.

Mnogi se čak ni ne usuđuju da jedu ribu zbog straha da ne progutaju kost što je svakako neprijatno iskustvo. Ali bez brige, jer i tu ima leka. Ribu za početak ne treba jesti hlapljivo, već polako, poželjno je gustirati, najbolje uz čašu dobrog vina.

Progutanariblja kost može stvoriti veliku nelagodnost. Nije retkost da lekarsku pomoć zatraže oni koji su jeli ribu, da im se koščica zaglavi u grlu ili jednjaku.

FOTO: Tamara Trajković
FOTO: Tamara Trajković
FOTO: RINA
FOTO: Printscreen/Youtube/ Hrana i Vino
FOTO: Printscreen/Youtube/ Dare 2 Cook Now

Treba očistiti svaki zalogaj i od najmanje koščice. Ipak, ukoliko se i dogodi da vam kost od ribe zastane u grlu, progutajte koricu hleba. Ona će, skoro sigurno kost “poneti” u želudac, gde će je želudačni sokovi brzo rastvoriti.

Ali ipak desi se i da se kost dobrano zaglavi da čak ni hleb ne pomaže. U tom ekstremnom slučaju pokušajte sa limunom.

Izrežite kriške i polako sisajte sok koji će prolazeći kroz grlo rastvoriti kost.

A ovde pogledajte kako je jedan čovek rešio da se "obračuna" sa ribom jer mu je otela štap:

(Espreso/Stvar ukusa)