OVE JUTARNJE NAMIRNICE ĆE VAM SKROZ UNIŠTITI ZDRAVLJE, A JEDETE IH: Pune su ŠEĆERA i razaraju organizam
Doručak, Foto: Profimedia

IZBEGAVAJTE

OVE JUTARNJE NAMIRNICE ĆE VAM SKROZ UNIŠTITI ZDRAVLJE, A JEDETE IH: Pune su ŠEĆERA i razaraju organizam

Dvanaest namirnica za doručak koje možete preskočiti jer nisu baš dobre za vaše zdravlje

Objavljeno: 10:04h

Nažalost, mnoge uobičajene namirnice za doručak ne ispunjavaju nutritivne kriterijume i mogu izazvati osećaj gladi ubrzo nakon jela ili neprijatne sitosti.

Evo 12 namirnica za doručak koje možete preskočiti jer nisu baš dobre za vaše zdravlje.

1. Zašećerene ili visoko rafinisane žitarice

Uprkos njihovom slatkom, hrskavom profilu i uobičajenom prisustvu na stolu za doručak, većina slatkih žitarica neće vas dugo održati. Obično su pune šećera i malo proteina, što znači da će brzo povećati nivo šećera u krvi.

Kroasan, Pecivo, Peciva
foto: Profimedia

2. Palačinke ili vafli

Nažalost palačinke i vafli nisu hranljiv način da nahranite svoja jutra. To znači da su palačinke i vafli bogati kalorijama, mastima i šećerom, ali im nedostaje proteina i vlakana. Dakle, iako vas mogu brzo zasiti, neće vas dugo zadržati.

3. Tost sa maslacem

Tost sa puterom je jednostavan i lak doručak. Ipak, ova opcija vas neće održati dugo vremena zbog nedostatka proteina. Ogromna većina kalorija u tostu sa puterom dolazi od ugljenih hidrata u hlebu i masti iz putera.

4. Mafini

Mafini se široko smatraju donekle zdravim izborom za doručak, posebno ako sadrže zdrave sastojke kao što su mekinje, zob, jabuke ili borovnice. U stvari, većina mafina se pravi od rafinisanog belog brašna, ulja i puno šećera, nudeći malo proteina ili vlakana. Pored toga, često su velike i pune kalorija, od kojih neke sadrže skoro 400 kalorija.

Mafini
foto: Printscreen/Youtube/Natasha Shakinko

5. Voćni sok

Iako možda mislite da je utažiti žeđ voćnim sokom zdravije od pijenja slatkih gaziranih pića ili zaslađenih čajeva, to nije najbolji izbor pića. Iako voćni sok sadrži hranljive materije i antioksidante, ima mnogo šećera i malo vlakana koja se nalaze u celom voću, što znači da nije posebno zasićujući.

6. Peciva za doručak

Krofne, rolnice sa cimetom, danci i toster peciva su samo nekoliko primera mnogih peciva za doručak za kojima se obično poseže u užurbanim jutrima. Međutim, ovo nije dobar izbor za vaš doručak. Pune su šećera, masti i kalorija, a imaju malo proteina i vlakana.

7. Zaslađeni i nemasni jogurti

Među mnogim prednostima jogurta, dobar je izvor proteina i probiotika. Probiotici su žive bakterije koje mogu poboljšati vaše zdravlje probave (13 Pouzdani izvor).` Međutim, mnoge vrste jogurta su pune dodatog šećera, što ih čini manje zdravim izborom. Štaviše, mnogim popularnim jogurtima je uklonjen veći deo ili ceo sadržaj masti, što znači da mogu biti manje zasićujuće od punomasnih alternativa.

jogurt
foto: Profimedia

8. Pločice od žitarica

Na tržištu postoji mnogo vrsta pločica za doručak, od granole preko žitarica do ovsenih pločica. Nažalost, velika većina njih je visoko obrađena i puna dodatih šećera, što ih čini suboptimalnim izborom za doručak.

9. Prerađeno meso

U suštini sve uobičajeno meso za doručak je visoko obrađeno - uključujući slaninu, kobasicu i šunku. Oni su puni soli, što može povećati krvni pritisak kod osoba osetljivih na so.

Šunka
foto: Profimedia

10. Unapred pripremljeni smutiji

Neki gotovi smutiji, posebno oni koje možete nabaviti u prodavnicama, uglavnom sadrže šećer, i obično se prave od praha ili mešavina, a ne od svežih sastojaka.

11. Brza hrana za doručak

Ponekad je teško izbeći doručak u pokretu iz vožnje - ili vam se jednostavno tako prohte. Ali je ova hrana visoko kalorična i brzo ćete ponovo biti gladni jer je sitost trenutna i prejaka.

12. Zaslađena kafa

Specijalni napitci od kafe poput moke, frapea ili karamel makijata mogu biti slatki napitak pun šećera. U stvari, neka pića sadrže ogromnih 70 grama šećera, što je 280 kalorija ili više po porciji (27).

Kafa, Kapućino, Šolja, Šolje, Espreso
foto: EPA/WU HONG

Uzimanje jednog od ovih napitaka kao doručak može brzo povećati nivo šećera u krvi. Ovo će dovesti do toga da vaše telo luči insulin kako bi smanjio te nivoe, zbog čega možete da se osećate gladno i razdražljivo.

BONUS VIDEO:

00:11

FANTASTIČAN TRIK ZA NAJBOLJE JAJE NA OKO! Promenite samo JEDNU stvar u pripremi i dobićete skroz novi DORUČAK!

(Espreso/ Healthline)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.