SVI SMO GA PILI KAO DECA, A NISMO IMALI POJMA OD ČEGA SE PRAVI: Pitanje da li ćete nastaviti da ga PRAVITE (VIDEO)
Salep, Foto: Printscreen/Youtube/ Vilma Vito

je l vam poznato?

SVI SMO GA PILI KAO DECA, A NISMO IMALI POJMA OD ČEGA SE PRAVI: Pitanje da li ćete nastaviti da ga PRAVITE (VIDEO)

Kod nas se salep priprema od osušenog, samljevenog i prerađenog gomolja Običnog kaćuna (Orchis morio)

Objavljeno:

Salep je naziv za prah koji je napravljen od nekoliko vrsta biljaka koji su na naše prostore doneli Truci.

Fini, topli, slatki napitak idealan za hladne zimske dane, poreklom sa Bliskog istoka.

Salep
foto: Printscreen/Youtube/ Vilma Vito

U naše krajeve je došao još u doba Turaka, a njime smo se sladili kao deca tokom zimskih meseci.

Salep u prahu je osušeno, mleveno korenje nekoliko vrsta divlje orhideje (ili samo gomolj orhideje).

Kod nas se salep priprema od osušenog, samljevenog i prerađenog gomolja Običnog kaćuna (Orchis morio).

Pripema salepa, od livade do čaše, teče ovako: gomoljke se vade, peru od zemlje, očiste od opni i kratko prokuvaju, najbolje u surutki. Zatim se suše prvo na vazduhu, potom u sušnici, dok ne postanu skoro kristalno prozirne, potom se seckaju u prah, prosiju i čuvaju na suvom.

Instant salep sa samo zalije vrelom vodom jer u njemu su već svi potrebni sastojci. Čisti salep je nešto skuplji, od 50 gr. se dobije 3 litra ovog ukusnog napitka.

Salep
foto: Printscreen/Youtube/ Vilma Vito

Priprema se na sledeći način:

Sastojci:

1 l vode (ili mleka) 1 kašika salepa u prahu šećer, cimet ili đumbir

Kašiku salepa u prahu pomeša sa čašom mlake vode da ne bude grudvica. Kad voda u šerpi uzavri, dodati šećer, prokuvati kratko vreme, pa dodati umućeni salep. Kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije gušća, pomalo sluzava tečnost. Sipa se u staklene čaše ili šolje, pa se po površini pospe prah đumbira ili cimeta.

I čuveni do­ktori tvrde da je salep lek i hrana za sve one koji su mršavi, bledi, istrošeni i nemoćni. Dobar je i za one koji pate od stezanja i bolova u prsima iznutra, a tako isto i za one koji pate od proliva i srdobolje.

Radi lečenja gornjih bolesti, osušen salep treba samleti posve sitno, pa svariti i piti tri čaše svaki dan. Nikad ne treba da bude vreo nego mlak.

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.