Pasulj u šerpi, Foto: Printscreen TikTok/exdebela

za ručak

TURCI PASULJ NE MOGU DA ZAMISLE BEZ 1 SASTOJKA: Obavezno dodaju 2 KAŠIKE toga, naše DOMAĆICE će odlepiti za UKUSOM

Čorbast je, a jedan sastojak mu daje poseban šmek

Objavljeno: 14.03.2023. 17:08h

Turci imaju svoj recept za pasulj koji može da parira našem.

Čorbast je, a jedan sastojak mu daje poseban šmek.

Naše domaćice će zapisati ovaj recept.

Sastojci:

400 gr pasulja

foto: Printscreen Youtube

200 gr mesa (piletine ili jagnjetine)

1-2 glavice crnog luka

1 zelena paprika šilja (po želji)

2 kašike paradajz-pirea

foto: Printscreen Youtube

ulje

so, biber, tucana paprika

Priprema: Potopite pasulj preko noći. Kuvajte ga koliko je potrebno da omekša, ali da ne bude potpuno kuvan. Ostavite da vri na tihoj vatri dok ne pripremite druge sastojke, piše Lisa.rs.

Luk očistite, naseckajte na kockice, prodinstajte ga kratko u tiganju i dodajte meso iseckano na kockice. Upržite na tišoj vatri dok ne uhvati koricu, pa dodajte paradajz-pire i sipajte u pasulj.

foto: YouTube printscreen/Jelajelena Petrovic

Dodajte još vode po potrebi, kao i začine po ukusu. Možete posuti peršunom po želji, a servira se najčešće preko pilava. Kao salata se često služi turšija, a postoji običaj da se uz pasulj jede sirovi crni luk sa malo soli.

Napomena: Čorbast pasulj na turski način - kuru fasulje - možete pripremiti i bez mesa. Takođe, možete koristiti i konzervirani pasulj - ocedite i operite ga pre upotrebe.

(Espreso/Lepa i Srećna/Lisa.rs)