Knedle sa šljivama na tanjiru, Foto: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

poslastica

DODAJTE 5 KAŠIKA OVOG SASTOJKA U KNEDLE SA ŠLJIVAMA: Prave STARINSKE, naše BAKE otkrile TAJNU mekoće

Priprema je jednostavna, a jedan sastojak daje mekoću

Objavljeno: 07.03.2023. 17:33h

Napravite starinske knedle sa šljivama i to baš onakve kakve naše bake spremaju.

Priprema je jednostavna, a jedan sastojak daje mekoću.

Sastojci:

Za testo:

400-500 g krompira

300-350 g brašna

50 g putera

2 jajeta

foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

prstohvat soli

5 kašika griza

šljive

Za posip:

250 g prezli

foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

80 g šećera

Priprema:

Krompir skuvajte, pa dok je vruć dodajte vanilin šećer, so i jaja. Izgnječite ga viljuškom da napravite pire. Zatim dodajte puter i mešajte dok se sve lepo ne sjedini.

Kada se krompir prohladi postepeno dodajte griz i brašno. Rukama umesite testo koje ne sme da se lepi za prste, ali treba da bude mekano. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i oblikujte loptice. Malo spoljoštite rukama, pa ubacite šljivu očišćenu šljuvu.

foto: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

U vodu sipajte ulje i ostavite da provri, zatim smanjte temperaturu i ubacite knedle. Znaćete da su kuvane kada isplivaju na površinu.

Za to vreme u tiganj sipajte prezle i šećer, pa pržite dok ne dobiju rumenu boju. Knedle dobro uvaljate u ovu smesu, a kada se prohlade spremne su za jelo, prenosi Stil.

(Espreso/Stil)