Pesak torta na tanjiru, Foto: Printscreen/Youtube/Neodoljivi Ukusi

topi se

OVA TORTA SE NE PEČE, A BILA JE 1 OD NAJPOZNATIJIH U JUGOSLAVIJI: Recept retko koja DOMAĆICA ZNA

Toliko je kremasta da se topi u ustima

Objavljeno: 14.02.2023. 20:23h

Ova torta je bila jedna od najpoznatijih u Jugoslaviji.

Ukus je neverovatan.

Toliko je kremasta da se topi u ustima.

foto: Printscreen/Youtube/Neodoljivi Ukusi

Pesak torta je krasila trpeze u svim kućama u Jugoslaviji, a posebno su je obožavala deca. Pravi se za 45 minuta i to bez paljena šporeta! Ova poslastica i vrlo dekorativno izgleda, a koliko ima dobar ukus - uverite se sami!

Sastojci:

Za 3 fila:

1 l mleka

130 g šećera

4 pudinga od vanile

200g putera sobne temperature

foto: Printscreen/Youtube/ Domaći Recepti

120 g prah šećera

150 g mlevene plazme

120 g kokosa

170 g mlevenih oraha

Za ganaš:

50 g mlečne čokolade

foto: Printscreen/Youtube/ Domaći Recepti

50 g crne čokolade

100 ml slatke pavlake

Način pripreme:

Od litre mleka odvojite 250 ml, pa u tih 250 ml razmutite pudinge a ostatak mleka stavite da se kuva sa šećerom. Kada mleko provri, dodajte razmućenu puding smesu, mešajte i kuvajte dok ne provri još jednom. Zatim smesu prekrijte streč folijom i ostavite da se potpuno ohladi.

Nakon toga penasto umutite puter i prah šećer i dodajte ih u ohlađenu puding smesu. Sve zajedno dobro umutite i podelite fil na tri dela, piše Slatka domaćica.

foto: Printscreen/Youtube/ Domaći Recepti

U jedan fil dodajte mleveni keks, u drugi kokos, u treći orahe. Sada u kalupu prečnika 22 cm raspredite filove, prvo plazma, pa kokos, pa na kraju orah fil. Stavite u frižider na najmanje dva sata.

Napravite ganaš, stavite sve sastojke u šerpicu, zagrejte i mešajte na srednjoj temperaturi dok se ne istopi i sjedini. Na kraju ganašom polako prelijte preko fila i vratite tortu na hlađenje dok se ganaš ne stegne.

(Espreso/Stil/Slatka domaćica)