Kiseli kupus u buretu, Foto: Printsceen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

SAVET

BUGARI OBAVEZNO 1 ZRNO STAVLJAJU U KISELI KUPUS: Samo na taj NAČIN im se NIKADA ne POKVARI

Obavezno dodaju jedan sastojak kako bi bio svež

Objavljeno: 07.02.2023. 17:07h

Bugari imaju svoj recept za kiseljenje kupusa i njihov način će vam pomoći da se ne pokvari i potraje što duže.

Obavezno dodaju jedan sastojak kako bi bio svež.

Recept ćete zapisati čim pročitate.

foto: Bakina kuhinja

Sastojci: Kupus i malo soli. Potrebne su jake glavice belog kupusa srednje veličine i nekoliko glavica crvenog kupusa - kako biste mu dali lepu boju.

Očistite glave od gornjih listova i na dnu napravite rez u obliku krsta, stavimo panjeve u kadu.

Kupus prelijte slanom vodom (samo ohlađenom) tako da su glave potpuno prekrivene.

foto: Bakina kuhinja

Isecite 50 kg kupusa. Da biste ukislili takvu količinu povrća, morate pripremiti slanu smesu: 20 litara vode i otprilike 1,6 kg soli.

Prvo, kako pripremiti slanu smesu: morate otopiti so u vreloj vodi, a ako se odjednom otopina soli postane mutna, procedite je kroz gazu presavijenu u nekoliko slojeva.

foto: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

Ako nema dovoljno soli, proces fermentacije se ubrzava, kupus se slani brže, ali zbog nedostatka soli, koja u bugarskom kiselom kupusu deluje kao prirodni konzervans - kupus će se peroksidi i isto tako pokvariti.

Važno je u ovom receptu za domaći kupus ispravno odrediti koliko soli će trebati za pravilno soljenje. Ako ima previše soli, proces soljenja usporava i kupus može poći loše. Ako nema dovoljno soli, proces fermentacije se ubrzava, kupus se slani brže, ali zbog nedostatka soli, koja u bugarskom kiselom kupusu deluje kao prirodni konzervans - kupus će se tako pokvariti.

foto: Printscreen/RTS

A da bi proces fermentacije bio intenzivniji, na dno kade morate staviti malo zrna ječma.

Nakon što se kupus potpuno fermentira, slano bure pokrijte čvrsto poklopcem. I stavite ga u hladnu prostoriju s temperaturom od 10 - 12 Celzijevih stepeni.

(Espreso)