poslušajte savete slavnog kuvara
DŽEJMI OLIVER OTKRIVA KAKO DA VAM ULJE NIKAD NE PRSKA IZ TIGNJA: Neverovatno čega se NISMO SETILI
Poznati kuvar Džejmi Oliver otkrio je trik zlata vredan
Sigurni smo da vam prilikom prženja mesa ili pomfrita ulje iz tiganja redovno prsne po šporetu, a nekada i po rukama.
Kako bi izbegle jedan od ova dva scenarija, domaćice brzo spuštaju meso u tiganj. Međutim, u većini slučajeva, ni to ne pomaže da ulje ne prska na sve strane.
Poznati kuvar Džejmi Oliver otkrio je trik zlata vredan. Zahvaljujući njemu možete sprečiti prskanje ulja.
Čuveni kuvar predlaže da sipate malo soli pre nego što se ulje zagreje, pa da tek onda počnete da pržite.
Ranije je poznati kuvar otkrio i kako da napravite savršeni doručak.
Fini ukusni omlet definitivno je doručak dostojan šampiona, ali zahtevnost njegove pripreme u ranim jutarnjim satima može nas i pomalo obeshrabriti. Srećom, Džejmi Oliver podelio je recept za omlet koji možeš zgotoviti za samo 45 sekundi i tako obuhvaćen proteinima i energijom krenuti u radni dan. Hvala ti, Džejmi!
Recept koji je britanski kuvar podelio na Instagramu brzo je doživeo milionske preglede. Za početak, Džejmi je šerpu veličine 20 cm staviona zagrevanje na srednje jak plamen, a zatim je dodao kašiku maslinovog ulja. Usput, prethodno zagrevanje šerpe je i uslov da brzo zgotoviš ovo fino jelo.
Zatim je razbio dva jaja u činiji, dodao im prstohvat soli i biberte ih razgradio uz pomoć viljuške. Očigledno, ne moraš vladati veštinom istodobnog razbijanja dva jaja poput njega, ali ako uspeš i to će ti uštedeti dve, tri sekunde vremena.
Umućena jaja Džejmi je zatim ulio u zagejan tiganj te ih ravnomerno rasporedio po dnu. Kada su lagano uhvatila koricu na dnu, preko jaja je zatim stavio rendani čedar sir. Pre nego što se sir potpuno rastopio, tiganj je uklonio s plamena i dopustio da zaostala toplina dovrši posao. Zatim je uz pomoć silikonske lopatice presavio omlet nekoliko puta tako da sir ostane u sredini.
Gotov omlet je servirao na tostirani hleb bez previše zamaranja o izgledu jela, jer što je najvažnije – sigurno je ukusno i fino!
‘’Ono što ste napravili je potencijalno najbolji omlet na svetu’’, rekao je Džejmi u videu.
Pored ovog saveta, slavni šef kuhinje napisao je da zna koliko ljudi vole hrskave krompire i to u spirali.
U ovoj verziji posuti su parmezanom i začinima.
Ove predivne, hrskave spirale od krompira imaju neverojatni sos od parmezana, kumina, belog luka u prahu i mlevene paprike", navedeno je uz recept.
Sastojci:
6 srednjih krompira
maslinovo ulje
50 g parmezana, plus za rendanje
1 kašičica mlevene paprike
1 kašičica mlevenog kumina
1 kašičica belog luka u prahu
prstohvat soli i bibera
Sastojci za sos:
100 ml jogurta
1 limun
Priprema:
Zagrejte rernu na 190 Celzijusa.
Pažljivo umetnite 'ražnjić' na vrh krompira i progurajte ga do drugog kraja.
Oštrim nožem napravite rez s jedne strane, dok ne dođete do metalne šipke.
Isecite krompir duž cele strane kako biste dobili efekat spirale.
Uradite isto s ostalim krompirima.
Dobro nauljite svaki krompir, da ulje uđe između rezova.
Izrendajte parmezan u posudu, dodajte papriku, kumin i beli luk u prahu, sol i biber.
Pomešajte suve sastojke, zatim tu smesu pospite po krompirima.
Njih jednostavno posložite u lim za pečenje.
Pecite u rerni oko 50 minuta, dok ne budu skroz pečeni i hrskavi.
Napomena:
Ako krompire želite da poslužite kao domaće grickalice možete napraviti i sos -sipajte jogurt u posudu, izrendajte nešto korice i istisnite pola limuna.
Začinite po želi i dobro promešajte.
(Espreso/Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!